Svenskarna vill	se mer mångfald i reklam- och modebilder
Hem LEVERANTÖRERHUAWEI Svenskarna vill se mer mångfald i reklam- och modebilder

Svenskarna vill se mer mångfald i reklam- och modebilder

Publicerat av: Redaktionen

Upplever du att hela Sveriges befolkning representeras i reklam och media?

Svenskarna vill	se mer mångfald i reklam- och modebilder 2Inkluderande kommunikation och mångfald har aldrig varit så aktuellt i samhällsdebatten som nu. Mobiltillverkaren Huaweis senaste undersökning om normer i foton visar att majoriteten av svenskarna vill se mer mångfald i kommersiella bilder. Dessutom vill vi se en större variation av ålder, kroppsform och funktionsvariationer.

I våras släppte Huawei flaggskeppstelefonen P20 Pro med världens första trippelkamera från Leica. Tack vare telefonens AI-baserade egenskaper kan vem som helst ta professionella bilder utan filter.

Undersökningsföretaget GfK Norm har nu på uppdrag av Huawei undersökt vad svenskarna tycker om bilder, mångfald och skönhetsideal i reklam, press och sociala medier. Enligt undersökningen vill en stor del av svenskarna se mer mångfald i reklam- och modebilder. Ålder är det som hamnar högst upp på listan, hela 43 procent uppger detta. Kroppsformer, kroppsstorlekar och funktionsvariationer följer därefter.

Undersökningen visar också att så många som fyra av tio inte tycker att det är okej att retuschera kommersiella bilder.

Det är framförallt kroppsformer och ansiktsdrag som svenskarna ställer sig negativa till att redigera. Endast sju procent uppger att de tycker att allt är okej att retuschera.

– Retuscherade bilder är definitivt något som väcker känslor. Vår senaste telefon P20 Pro har en trippelkamera från Leica och har hyllats av media och fotoexperter från hela världen. Telefonens kamera är så bra att bilder inte behövs redigeras. Vår senaste undersökning visar dessutom att en stor del av svenskarna inte tycker att det är okej att retuschera bilder. Med dagens innovativa teknik tror jag helt klart att detta är framtiden, säger Peter Lundkvist, marknadschef på Huawei Technologies i Sverige.

Stockholmarna minst negativa till retuschering Inställningen till redigerade bilder skiljer sig dock åt mellan olika delar av landet. Jämtland är det län där invånarna är mest negativa, där uppger hela 57 procent att de inte tycker att det är okej med retuschering. Stockholmarna är de som är minst negativa, motsvarande siffra är endast 31 procent. Undersökningen visar även att attityden skiljer sig mellan kvinnor och män. Hela 54 procent av kvinnorna vill se mångfald av kroppsstorlekar, motsvarande siffra bland männen är endast 30 procent. 36 procent av kvinnorna uppger dessutom att de vill se mer funktionsvariationer medan endast hälften så många män önskar detta.

Topplista: Mångfald svenskarna vill se mer av i reklam- och modebilder

  1. Ålder
  2. Kroppsform
  3. Kroppsstorlek
  4. Funktionsvariation
  5. Etnicitet

Topplista: Här är man mest negativ till retuscherade bilder

  1. Jämtlands län
  2. Gotlands län
  3. Dalarna län
  4. Blekinge län
  5. Jönköpings län

Relaterade Artiklar