Svenskarna skeptiska till det smarta hemmet
Hem NYHETER Svenskarna skeptiska till det smarta hemmet

Svenskarna skeptiska till det smarta hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Att de flesta lever ett allt mer uppkopplat liv råder det ingen tvivel om.

Svenskarna skeptiska till det smarta hemmet 2Men vad tycker egentligen svenskarna om det smarta hemmet och vilka produkter vill vi helst koppla upp i våra hem? En ny undersökning från Fastighetsbyrån visar att en majoritet inte vill ha fler uppkopplade saker i sina hem och en tredjedel vill inte ha några alls.

De senaste åren är det inte bara våra telefoner och klockor som kopplats upp mot internet, även många prylar och produkter i hemmet kan nu kopplas upp. Det kan till exempel handla om att styra tvättmaskinen eller dammsugaren via surfplattan. Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt men hittills verkar svenskarna inte helt sålda på att koppla upp sina hem.

En undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Fastighetsbyrån visar att mer än hälften av svenskarna, 52 procent, inte vill koppla upp fler prylar eller produkter i sitt hem. 6 procent uppger att de skulle vilja ha färre uppkopplade prylar hemma och 32 procent vill inte ha några uppkopplade produkter alls i hemmet.

Var tredje (34 procent) vill koppla upp fler prylar och männen är generellt mer positiva än kvinnorna. 41 procent av männen vill koppla upp fler prylar medan endast 27 procent av kvinnorna svarar ja på samma fråga.

– Vi hör allt mer om smarta, uppkopplade lösningar för hemmet och utvecklingen går framåt, inte minst när det kommer till nybyggda bostäder. Men många svenskar är alltså skeptiska. Det finns ett generellt motstånd hos vissa och vad som är smart för en bostadsägare är det inte alls för en annan. För bostads- och produktutvecklare är utmaningen att både utgå från faktiska behov hos olika grupper och att presentera nyttan på ett relevant sätt, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Belysning, larm och ljudsystem, mest populärt

På frågan kring vilka uppkopplade produkter svenskarna helst skulle vilja ha i sitt hem toppar uppkopplade system för belysning listan (37 procent), följt av ett uppkopplat larm/övervakningssystem (36 procent), ett uppkopplat ljudsystem (26 procent), uppkopplat lås till ytterdörren (22 procent) och uppkopplade dammsugare (19 procent). Längst ner på listan hittar vi uppkopplade blomkrukor (8 procent) och en uppkopplad kroppsvåg (3 procent).

Fråga 1: Smarta hem handlar om att kunna fjärrstyra eller läsa av saker i hemmet via en app eller webbsida. Det kan vara vitvaror, belysning, uppvärmning, blomkrukor, tv-apparater, säkerhetsutrustning etc. Skulle du vilja koppla upp fler prylar eller produkter i ditt hem mot Internet?

Total Man Kvinna
Antal intervjuer 1 197  620  577
Ja 34% 41% 27%
Nej 52% 46% 59%
Jag skulle vilja ha färre uppkopplade prylar eller produkter i mitt hem 6% 7% 5%
Vet ej 8% 6% 9%
Totalt 100% 100% 100%

Fråga 2: Vilka av följande uppkopplade prylar eller produkter skulle du vilja ha i ditt hem? Fler svar möjliga

Total Man Kvinna
Antal intervjuer 1 197  620  577
Uppkopplad system för belysning 37% 42% 32%
Uppkopplat ljudsystem/högtalare 26% 32% 20%
Röstassistent som Google Home/Alexa etc. 13% 15% 11%
Uppkopplat larm-/övervakningssystem för hemmet 36% 39% 33%
Uppkopplad robotdammsugare 19% 19% 18%
Smart/uppkopplad kyl/frys 16% 18% 14%
Smart/uppkopplad tvättmaskin eller torktumlare 17% 18% 16%
Uppkopplat lås till ytterdörren 22% 25% 18%
Uppkopplat lås till garaget eller förrådet 13% 16% 9%
Uppkopplad diskmaskin 12% 12% 11%
Uppkopplade blomkrukor 8% 9% 8%
Uppkopplad kroppsvåg 3% 4% 2%
Annat 3% 4% 2%
Inget 32% 28% 36%
Vet ej 4% 4% 4%
Totalt 261% 287% 234%

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>