Svenskar lägger 1000-lappar på hyllan när de köper ny mobil
Hem PRODUKTNYHETERMOBILTELEFONER Svenskar lägger 1000-lappar på hyllan när de köper ny mobil

Svenskar lägger 1000-lappar på hyllan när de köper ny mobil

Publicerat av: Redaktionen

I samband med iPhones kommande modellsläpp väljer många att byta mobiltelefon.

Svenskar lägger 1000-lappar på hyllan när de köper ny mobil 2Dock finns det en förvirring kring vad man bör göra med sin gamla. 50 procent av svenskarna valde vid sitt senaste mobilbyte att lägga sin gamla telefon i en låda istället för att sälja eller återvinna den. Samtidigt visar statistik att snittpriser på begagnade iPhones har ökat med 19 procent de senaste två åren.

Den 21 september lanseras den senaste iPhone-modell i butik. I samband med ett stundande mobilbyte väljer många att köpa en ny telefon utan att fundera över vad man bör göra med sin gamla. I en undersökning som Tradera och Avfall Sverige gjort svarade strax över hälften att de behöll sin gamla mobil senast de köpte en ny och en femtedel att de har en fullt fungerande Iphone som inte är äldre än tre år som ligger och dammar någonstans.

En Iphone-lansering brukar i regel betyda att priserna på de gamla modellerna på andrahandsmarknaden sänks, men så är det inte längre. Snittpriserna på begagnade Iphones har ökat med i genomsnitt 19 procent under de senaste två åren och idag säljs begagnade mobiltelefoner för drygt 70 miljoner om året på Tradera.

–Idag får man bra betalt för sin gamla Iphone. Om man jämför med för 3-4 år sedan är skillnaden i tekniska finesser inte lika stor idag när en ny version släpps. Dessutom har mobiltelefonerna bra kvalitet och håller länge, vilket gör att snittpriserna på fjolårets telefon fortfarande är ganska högt, säger Sofia Hagelin, Pressansvarig Tradera.

26 procent av de tillfrågade svarade i undersökningen att de någon gång köpt en begagnad mobil vilket har ökat livslängden på de telefoner som annars skulle hamnat i en låda.

–För att producera en enda mobiltelefon genereras 86 kilo avfall, enligt en undersökning som vi gjort på Avfall Sverige. Det är därför väldigt glädjande att se att begagnatmarknaden för mobiltelefoner börjar ta fart. Genom att använda den längre och sälja den vidare kan man göra både plånboken och miljön en stor tjänst, säger Anna-Carin Gripwall, kommuikationsansvarig på Avfall Sverige.

Så här mycket kan du tjäna på din gamla Apple-mobil

Genomsnittligt försäljningspris i SEK på Tradera 1 maj – 31 aug 2018

Iphone x                      7 341 kr

Iphone 8/8 Plus           5 791 kr

Iphone 7/7 Plus           3 532 kr

6/6 Plus/6S/6S Plus    1 632 kr

Iphone SE                   1 602 kr

Iphone 5/5S/5C             629 kr

Iphone 4/4S                   246 kr

Iphone 3/3G/3GS          167 kr

Säljtips från Tradera

1. SäkerhetskopieraSe till att säkerhetskopiera med iTunes och iCloud så att du inte förlorar några av dina gamla bilder, kontakter eller anteckningar

2. Återställ mobilenDu vill väl inte att den nya ägaren ska se dina gamla sms och bilder? Att återställa och radera allt innehåll gör att du inte behöver oroa dig och den nya ägaren får en tömd telefon som om den vore ny

3. Snygga till mobilenFör att du ska få så mycket pengar som möjligt behöver du inte bara städa din telefon inifrån. Även utsidan behöver en uppfräschning. Putsa upp skärmen och ta bort gamla fodral. Mobilen ska se ut som ny!

4. Leta upp förpackningen och kvittotSom sagt, ju mer ny din telefon ser ut desto mer pengar kommer du få. Leta upp förpackningen som telefonen låg i när du köpte den och försök att skapa en känsla av att din smartphone kommer direkt från butiken. Det är såklart ett stort plus om det går att visa upp kvittot också.

5. Var ärligLägg upp så många bilder du kan i annonsen och var öppen med defekter. Finns en repa – visa den. Ärlighet varar längst, även när det kommer till en IPhone-försäljning. Dessutom skapar det förtroende.

Relaterade Artiklar