Voi lanserar Voiager 5 med dubbelt så mycket återvunnet material och 5 års livslängd
Hem PRODUKTNYHETER Svenska Voi lanserar Voiager 5 med dubbelt så mycket återvunnet material och 5 års livslängd

Svenska Voi lanserar Voiager 5 med dubbelt så mycket återvunnet material och 5 års livslängd

Publicerat av: Redaktionen

Svenska Voi lanserar sin nya modell Voiager 5 (V5) med fokus på säkerhet, cirkularitet, inkludering och en smidig användarupplevelse.

Efter utrullningen av Voiager 4 (V4) har Voi fortsatt designutvecklingen och gjort V5 ännu mer hållbar, bland annat efter djupanalys av reparationscyklerna och kvalitetssäkring.

V5 sätter också en ny standard för livslängd på komponenterna för mikromobilitetsfordon. V5 är Voi:s mest cirkulära fordon hitills med komponenter som är enklare att reparera och återanvända. Andelen återanvändbart material i V5 är också mer än dubbelt så mycket som i tidigare modeller. Satsningen på hållbar design och tillverkning för V5 är ett lyft för Voi:s Circular Vehicle Programme och viktigt för bolagets mission att bli klimatpositivt 2030.

Nya och förbättrade funktioner, inklusive en uppdaterad design för instrumentbrädan med integrerad hållare för mobiltelefon och automatisk avstängning av blinkers, förbättrar användarupplevelsen och hjälper elsparkcyklister att röra sig enkelt, effektivt och säkert i städer.

Voi lanserar Voiager 5 med dubbelt så mycket återvunnet material och 5 års livslängd

Fredrik Hjelm, VD och medgrundare av Voi: “Hållbarhet och säkerhet är grundpelare för Voi. Framtiden för mikromobilitet handlar om att designa fullt cirkulära fordon som innebär låga koldioxidutsläpp. Vi har satt detta som ett mål till 2025 och Voiager 5 är ett stort steg i den riktningen. Vi har mer än dubblat andelen återanvändbart material, säkerhetställt enklare reparationer och ökat livslängden för varje komponent. V5:an sätter en ny standard för hållbar fordonsproduktion.”

Utvecklade hjul

V5:an är utrustad med ett större framdäck och grövre mönsterdjup. I kombination med förbättrad stötdämpning gör detta att resor på ojämna underlag blir mer bekväma för föraren. Det ökade avståndet mellan fordonet och vägen minskar också risken att fotdäcket skrapar i underlaget och elsparkcykeln kan hantera ojämnt vägunderlag bättre.

Kraftfulla bromsar

Säkerhet är Voi:s högsta prioritet och V5:ans bromsar är mer kraftfulla och stabila än tidigare. De förstärkta bromskablarna är dessutom enklare att komma åt för Voi:s mekaniker vilket minskar tiden för underhåll och reparation, därmed ökar flottans tillgänglighet för användarna.

Design för inkluderande fordon

I utvecklingen av V5 engagerade Voi grupper vars mobilitetsbehov ofta inte tillgodoses. I samarbete med organisationer som Open Inclusion och Women in Transport genomfördes rundabordssamtal, hackatons, intervjuer och undersökningar med fler än 1 000 personer inklusive kvinnor, personer med funktionshinder och äldre personer. Detta, tillsammans med egen forskning och utveckling, gav Voi:s ingenjörer bättre förståelse för olika mobilitetsbehov och underlag för att kunna skapa smarta lösningar.

Nya nyckelfunktioner för en mer inkluderande design:

  • Uppdaterad design av instrumentbrädan på V5, med en integrerad telefonhållare som gör det enklare för användarna att navigera säkert. Telefonhållaren är dessutom mer hållbar och enklare att reparera
  • Ett mer ergonomiskt styre där bromsar, hastighetsreglering, blinkers och ringklocka är enklare att nå för personer som har små händer
  • Blinkers som stängs av automatiskt för att användare inte ska behöva släppa blicken från vägen

Fredrik Hjelm: “Transporttjänster och produkter har traditionellt designats av män för män. Mer inkluderande fordon är nödvändiga för att förbättra transporttjänster och göra dem tillgängliga för alla. Det är därför det varit så viktigt att samarbeta med många personer och organisationer för att göra V5:an till vårt mest säkra och inkluderande fordon hittills. Det är något vi kommer att fortsätta med som en del i vår målsättning att vara ett företag som skapar lösningar och inkluderar alla röster i hela designkedjan för att både möta klimatutmaningen och skapa mer levande städer.”

Pionjärer inom cirkulära fordon 

För att utveckla hållbarheten i tjänsten har Voi satsat på lösningar för att öka cirkulariteten hos fordonen. Med V5:an har följande förändringar skett:

  • Ett modulärt tillvägagångssätt har använts under utvecklingen för att göra varje reservdel enklare att både reparera och återvinna
  • Andelen återvunnet material är mer än dubbelt än för tidigare modeller
  • Fordonets komponenter kan återanvändas eller återvinnas när de inte längre kan användas

För V5:an har det mest hållbara och återvinningbara material som finns på marknaden använts. Andelen återvinningsbart material som används till elsparkcykeln är mer än 30 procent, vilket är mer än dubbelt så mycket som för tidigare modeller tack vare nära samarbete med våra leverantörer och tillverkare i hela försörjningskedjan. Nästan 90 procent av elsparkcyklarnas komponenter har designats om för att öka livslängd och underlätta reparation.

Ytterligare fördelar med V5:an:

  • Ökat nogrannhet och precision – Hela V5-flottan har tillgång till den senaste tekniken inom Internet of Things (IoT) teknologi vilket gör att användare kan avsluta sin åkturer vid dedikerade parkeringsytor med nogrannhet på under en meter
  • Bättre framkomlighet på gator – Med V5:an kan både användare och icke-användare scanna elsparkcykelns QR-kod med kameran på sin smartphone och informera Voi:s lokala team om var felparkerade elsparkcyklar bör flyttas
  • Kvalitetssäkring – Vid designen av V5:an har Voi tittat på vilka reparationer som varit vanliga på tidigare modeller för att kunna förbättra berörda komponenter. Testningen av V5:an har varit på en nivå över vad som är standard för att säkerställa kvalitet och säkerhet innan lansering

Relaterade Artiklar