Svenska seniorer ökar snabbast och får bäst betyg på Airbnb
Hem NYHETER Svenska seniorer ökar snabbast och får bäst betyg på Airbnb

Svenska seniorer ökar snabbast och får bäst betyg på Airbnb

Publicerat av: Redaktionen

Seniorer drygar ut pensionen med Airbnb och är den åldersgrupp som ökar snabbast på plattformen.

Svenska seniorer ökar snabbast och får bäst betyg på Airbnb 2Dessutom får seniorerna högst betyg bland värdarna i Sverige.

  • Seniora värdar (60 – 90 år) har ökat det senaste året och är den åldersgrupp som växer snabbast på Airbnb-plattformen där en av tio värdar på Airbnb i Sverige idag är en senior person
  • De svenska seniorerna på Airbnb tjänade i snitt 22 700 kr förra året på att hyra ut sina boenden.
  • Seniora svenska värdar får exceptionellt bra recensioner, över 80 % får femstjärniga betyg
  • Seniora gäster är också den snabbast växande åldersgruppen – både i Sverige och globalt

Ny data visar en kraftig tillväxt för seniorerna på Airbnb runt om i Europa. Sammantaget har över 220 000 seniora värdar (ålder 60 – 90) i Europa tjänat nästan 7,2 miljarder kronor förra året och blivit den snabbast växande åldersgruppen på Airbnb, där antalet seniora värdar har tredubblats under de senaste tre åren.

I Sverige har antalet seniora värdar (ålder 60 – 90 år) ökat under det senaste året och är den snabbaste växande åldersgruppen på plattformen där 1 av 10 värdar nu är seniorer. Seniorerna på Airbnb runt om i Europa välkomnade fler än 6 miljoner gäster till sina hem under förra året. I Sverige välkomnades ca 60 000 gäster till seniora värdar mellan 1 september 2017 och 1 september 2018.

En typisk senior värd i Europa tjänar ca 23 000 kronor per år genom att dela med sig av sitt hem. De använder inkomsten för att t ex dryga ut pensionen och som ett sätt att ha råd att bo kvar i sitt hem, genom att ta tillvara på extra utrymme. Den typiske seniora värden i Sverige tjänade ca 22 700 kr under förra året. Enlig en undersökning av aktiva Airbnb-värdar under 2017 har den genomsnittlige, seniora värden globalt bott i sin hemstad i 28 år och 57 % har gått i pension.

Seniorerna är de mest omtyckta värdarna på Airbnb, där 82 % av resorna till seniora värdar ute i Europa resulterade i ett femstjärnigt betyg. I Sverige ligger snittet högre, där 84,4 % av de seniora värdarna får högsta betyg, högre än någon annan åldersgrupp på plattformen.

Seniora gäster

Över 1,6 miljoner seniora gäster i Europa har använt Airbnb under de senaste 12 månaderna, vilket är en ökning på nästan 70 % jämfört med förra året. Seniorerna är således den snabbast växande åldersgruppen även bland gäster globalt sett. Bland svenska gäster som reste mellan 1 september 2017 och 1 september 2018 var 28 750 personer seniorer, vilket är en ökning på ca 60 % jämfört med året innan. Länderna med flest seniora gäster (minst 1000 gäster) är: Nya Zeeland, Australien, Danmark, Venezuela, USA, Kanada, Island, Nederländerna och Israel.

– Airbnb öppnar inte bara upp för nya resmöjligheter för seniorer, plattformen erbjuder också en viktigt möjlighet för intäkter, samtidigt som den bidrar i kampen mot problemet med ensamhet. Eftersom vi lever längre idag och behöver se till att våra besparingar räcker längre in i pensionen erbjuder Airbnb ett sätt att tjäna extra. Detta för att hjälpa med saker som ökade kostnader för boende och sjukvård, men också med att kunna bo kvar i sitt hem, säger Hadi Moussa, General Manager, Airbnb, Norra Europa.

Relaterade Artiklar