Svensk Handels krav: Avtalen måste gå i takt med verkligheten
Hem DETALJHANDEL Svensk Handels krav: Avtalen måste gå i takt med verkligheten

Svensk Handels krav: Avtalen måste gå i takt med verkligheten

Publicerat av: Redaktionen

Följ industrins märke, frysta ingångslöner och ett modernt Parti- och E-handelsavtal är tre av Svensk Handels krav i avtalsrörelsen.

Svensk Handels krav: Avtalen måste gå i takt med verkligheten 2Idag växlade Svensk Handel och Handelsanställdas förbund krav inför avtalsförhandlingarna.

Den 31 mars 2017 löper de största kollektivavtalen inom handeln ut. Handeln genomgår en snabb och genomgripande omvandling till följd av digitalisering och ökad internationell konkurrens. För att konkurrenskraften ska värnas och handelsföretagen överleva i en allt tuffare verklighet måste löneökningarna vara återhållsamma.

Svensk Handels viktigaste krav i avtalsrörelsen är därutöver:

  • Industrin sätter märket för vilka löneökningsnivåer Sverige och därmed handeln tål.
  • Frysta ingångslöner för att stimulera nyanställningar och utveckling i arbetet
  • Ett modernt Parti- och E-handelsavtal för både företag och medarbetare

– Handeln kommer att förändras mer de närmaste 5-10 åren än vad den gjort de senaste 50. Vi behöver moderna kollektivavtal som ökar konkurrenskraften och som gör handeln till en attraktiv bransch att arbeta i. Då krävs bland annat att vi kan belöna goda insatser och erfarenhet. Frysta ingångslöner skulle underlätta för fler att få jobb samtidigt som arbetsgivarna lättare kan belöna erfarna medarbetare, säger Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

– Moderna parti- och e-handelsföretag som ska tillgodose behoven hos krävande och medvetna konsumenter behöver moderna regler. Dagens avtal är i princip oförändrat sedan 1930-talet och behöver anpassas till den tid och verklighet vi lever i idag, säger Tomas Undin, förhandlingschef på Svensk Handel.

Läs mer om Svensk Handels avtalskrav här.

Relaterade Artiklar