Stadium Sports Camp expanderar och slår nya rekord
Hem ÅTERFÖRSÄLJARE Stadium Sports Camp expanderar och slår nya rekord

Stadium Sports Camp expanderar och slår nya rekord

Publicerat av: Redaktionen

På söndag den 25 juni startar Stadium Sports Camp, Sveriges största sportläger för barn och ungdomar.

Nytt för i år är att lägret kommer att arrangeras på två orter – Norrköping, där Stadium Sports Camp huserat sedan starten 1995, och Halmstad. Totalt väntas Stadium Sports Camp ta emot cirka 8000 deltagare under sommaren, vilket innebär att lägret kommer slå förra årets rekord på 7000 deltagare.

Stadium Sports Camp expanderar och slår nya rekord 2Förutom idrott handlar Stadium Sports Camp om gemenskap och kompisanda. Lägret har ingen elitsatsning och alla barn är välkomna, oavsett om de provat på sporten tidigare eller inte. Lägret kommer i år att introducera fyra nya sporter: parkour, mountainbikecykling, cheerleading och skateboard. Cheerleading- och skateboardveckorna äger rum i Halmstad medan parkour och mountainbikecykling blir en nyhet för lägret i Norrköping. I år finns det 22 olika huvudidrotter att välja mellan och precis som tidigare år är det lika många tjejer som killar som gästar lägret.

– Att vara en bra kompis har varit en grundpelare i Stadium Sports Camp sedan starten, vi tar både upp det från scenen under introduktionen och i mindre grupper under veckan. Vi lägger till exempel stor vikt vid att alla hälsar på andra barn och ledare som man möter under dagen. Det här är någonting vi är otroligt stolta över och kommer ta med oss till Halmstad, säger Marcus Grapne, ansvarig för Stadium Sports Camp.

Deltagarna på lägret väljer en huvudidrott och får under en veckas tid träna, äta, skratta, leka och sova tillsammans. Barnen gästas under veckan av kända idrottsprofiler som är där för att inspirera deltagarna. I år kommer bland annat EM-guldmedaljören och löparen Moa Hjelmer att besöka lägret i Norrköping för att inspirera och träna med barnen.

Alla ledare och tränare genomgår en utbildning som anordnas i samarbete med Friends. Organisationen finns dessutom på plats under lägret. För barn med särskilda behov ordnas särskilda daggrupper som kompletterar den övriga verksamheten.

– Vi är oerhört stolta över att vi aldrig bedrivit någon som helst elitsatsning. Stadium Sports Camp handlar om att ha kul, träffa nya kompisar och inspirera barn att röra på sig. Dessutom erbjuder vi sedan länge platser till barn och ungdomar som av sociala eller ekonomiska skäl inte annars haft möjlighet att delta, säger Marcus Grapne, lägeransvarig på Stadium Sports Camp.

I år förväntas Stadium Sports Camp dessutom bidra med 5,3 miljoner kronor till det lokala föreningslivet. Pengarna delas ut till de lokala föreningarna som är med och arrangerar lägret.

Stadium Sports Camp har sedan starten 1995 vuxit till landets största sportläger och riktar sig till barn och ungdomar 11-15 år som kan välja mellan 22 olika huvudsporter. Under 22 år har Stadium Sports Camp aktiverat över 82 000 ungdomar och delat ut cirka 55 miljoner kronor till det lokala föreningslivet.

Stadium Sports Camp i siffror

  • Stadium Sports Camp arrangeras tillsammans med lokala idrottsföreningar och cirka 30 procent av omsättningen går direkt tillbaka till föreningarna.
  • 2016 delade Stadium Sports Camp ut 4,9 miljoner kronor till de föreningarna som deltog och i år beräknas ca 5,3 miljoner kronor kunna delas ut.
  • Lägret sysselsätter cirka 1250 ledare, 250 sommararbetande ungdomar samt fem helårsanställda.
  • Ca 8000 ungdomar deltar i årets Stadium Sports Camp. Första året lägret arrangerades 1995 deltog 1 300 barn och ungdomar.
  • 400 platser går till ungdomar runt om i landet som av sociala eller ekonomiska skäl annars inte haft möjlighet att delta.
  • Lägret i Norrköping pågår i 4 veckor mellan den 25 juni – 22 juli och lägret i Halmstad pågår mellan 25 juni – 8 juli. Alla deltagare stannar en vecka var.

Besök gärna www.stadiumsportscamp.se för en fullständig lista på vilka sporter som erbjuds på respektive ort.

Relaterade Artiklar