Städa Sverige och ICA i nationellt städsamarbete
Hem NYHETER Städa Sverige och ICA i nationellt städsamarbete

Städa Sverige och ICA i nationellt städsamarbete

Publicerat av: Redaktionen

I helgen inleds Städa Sveriges och ICA Stiftelsens landsomfattande städsamarbete – Klara, färdiga, städa!

Städa Sverige och ICA i nationellt städsamarbete 2Målsättningen är städning med 2 000 ungdomar från ett 100-tal idrottsföreningar på orter med ICA-handlare som säljer ICAs miljökasse. Nedskräpningen ska bekämpas under totalt sex helger i juni och september.

Projektet bygger på försäljning av ICAs miljökasse, ett mer miljövänligt alternativ. Idrottsföreningar som samarbetar med en ICA-handlare som erbjuder ICAs miljökasse i sin butik har möjlighet att få städuppdrag inom projektet.
– Det är en ny modell för att organisera städning och det har rönt stort intresse både bland idrottsföreningar och ICA-handlare redan detta första år. Där ICA finns hittar du alltid en idrottsförening med ambitioner och bra miljötänk så vi passar bra ihop, Städa Sverige, ICA och svensk idrott, säger Städa Sveriges VD Mats Wesslén.

Under 2019 fokuserar projektet på vattennära områden – det kan exempelvis vara städningar längs en å, en kuststräcka eller på och omkring den lokala stranden. Nu i helgen går startskottet för projektet som genomför städningar på stora och små orter runt om i landet. Städningar kommer att ske under första halvan av juni och sedan under perioden 21 september till 6 oktober.

Projektet Klara, färdiga, städa! är ett samarbete mellan ICA, ICA Stiftelsen och Städa Sverige där de tillsammans engagerar idrottsföreningar att städa i sin närmiljö. Att städa naturen är målet, för att bidra till att låta naturen vara just natur. Städa Sverige organiserar och ICA Stiftelsen finansierar projektet och varje förening som deltar får en ersättning till sin klubbkassa.
– Förutom att ungdomarnas städning ger en positiv miljöeffekt på såväl kort som lång sikt, innebär det ett stöd till svensk idrottsrörelse och en investering i ungdomars ansvarstagande för den gemensamma miljön. Det fina är att det här är ett miljöarbete på riktigt, säger Mats Wesslén.

Under förra året organiserade Städa Sverige över 757 städuppdrag och totalt 12 630 idrottsungdomar var engagerade i städningarna. Ambitionen under 2019 är att öka dessa siffror med 50 procent. Samarbetet med ICA Stiftelsen är tänkt att stå för en del av denna ökning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>