Spelbolagen har dåligt rykte i Sverige – förutom Svenska Spel

Vid årsskiftet öppnade en ny lag i Sverige för utländska spelbolag.

Svenska Spel har därmed fått tuffare konkurrens än tidigare. YouGov har undersökt svenskarnas inställning till de olika spelbolagen på den svenska marknaden.

Den övergripande slutsatsen är att spelbolagen ännu inte har positionerat sig tydligt på marknaden. Svenskarna förknippar främst spelbolagen med ”Opålitliga” (13–16 %). Det enda undantaget är Svenska Spel (8 %), som också är det enda spelbolaget på den svenska marknaden som en majoritet av svenskarna har ett positivt intryck av.

Svenska Spel förknippas i högre grad med ord som ”Trovärdiga” (26 %) och ”Bra kundservice” (14 %) än de övriga spelbolagen.

Svenska Spel får i gengäld konkurrens när det gäller ordet ”Bra bonusar”, som fler förknippar med Maria Casino (6 %) och Unibet (5 %) än med Svenska Spel (4 %).

Svenska Spel är det mest kända spelbolaget. 84 % av svenskarna känner till Svenska Spel. Det ska jämföras med att 61 % av svenskarna känner till Betsson och 58 % Unibet.

Alla svenskar är inte lika kritiska till spelbolagen. De mer inbitna spelarna som spelar på sportspel (betting/odds/tips) åtminstone varje månad har ett betydligt mer positivt intryck överlag. Vi har tittat närmare på den här målgruppen med hjälp av segmenteringsverktyget YouGov Profiles.

Gruppen utgörs främst av män (78 %) som spelar på sportspel varje månad och är betydligt mer sportintresserad än genomsnittet (57 % mot 23 % av befolkningen). Målgruppen är också mer intresserad av ekonomi och finans (24 % mot 15 % i befolkningen) samt privatekonomi (40 % mot 30 % i befolkningen) och de tar gärna risker med sina pengar. De flesta i den här målgruppen spelar på sportspel varje vecka (46 %).

Svenska Spel är en favorit också i den här målgruppen, men jämfört med befolkningen i stort har gruppen ett betydligt mer positivt intryck av exempelvis Bet365 (31 % mot 7 % i befolkningen), Betsson (28 % mot 9 % i befolkningen) och Unibet (28 % mot 9 % i befolkningen).