Svenska amatörhackare vill åt dina sociala medier
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Sociala medier är de mest populära målen för svenska amatörhackare

Sociala medier är de mest populära målen för svenska amatörhackare

Publicerat av: Redaktionen

Svenskar spenderar över sju timmar i veckan på sociala medier, men att befinna sig på dessa plattformar innebär alltid en risk.

Googles sökdata avslöjar att sociala medier är de mest populära målen för svenska amatörhackare.

NordVPN tipsar nu om hur du lättast kan säkra dina konton.

Att använda Google när man vill lära sig något nytt kan nog många känna igen sig i. För att ta reda på mer om nybörjarhackare har NordVPN därför analyserat hur svenskar googlar när det kommer till just hackning. Bland de mest populära söktermerna som inkluderar ordet ”hacka” är Facebook, Instagram och WhatsApp vanligast förekommande och alltså det som svenskarna helst vill lära sig hur man kommer åt. Hela 60 procent av sökningarna inkluderar nämligen någon av dessa plattformar.

– Vad vanliga människor har för mål med att hacka någons sociala medier kan se väldigt olika ut. För vissa handlar det om att ta kontroll över en ex-partners konto, medan andra är ute efter ett sätt att tjäna pengar på, exempelvis via identitetsstöld. Dessa sökningar kan se harmlösa ut, men faktum är att de kan riskera någons personliga integritet. Med tanke på hur mycket information vi delar med sociala medieplattformar idag kan det innebära svåra konsekvenser om ens konto blir hackat, säger Donatas Mankus, Country Manager på NordVPN i Sverige.

Är det möjligt att googla sig till en hackning?

När NordVPN tittat närmare på sökresultaten som dessa googlingar leder till visar det sig att många kan ge användbar information för den som vill lära sig att hacka.

– Många av sökningarna leder till bloggar och forum där personer delar med sig av användbara tips. Resultaten visar också olika verktyg och tjänster som nybörjarhackare lätt kan använda sig av för att lyckas med sina mål. Vi har till och med hittat böcker om hur man hackar sig in på sociala medier och som konstigt nog säljs på Amazon, säger Donatas Mankus, Country Manager på NordVPN i Sverige.

Så undviker du de vanligaste metoderna för hackning:
  1. Brute-force attacker. Brute-forcing är den enklaste hackningsmetoden och innebär att hackare helt enkelt gissar tills de får rätt. Brute-force attacker är ofta automatiserade, med speciella algoritmer som testar tusentals lösenordsvariationer varje sekund. För att undvika detta, använd starka, unika lösenord. Att bara lägga till en versal i ett lösenord med gemener kan öka tiden som bruce-force-attacken tar med upp till flera decennier.
  2. Exploatering av läckta data. När stora dataintrång genomförs hamnar miljontals användaruppgifter till försäljning på Darknet. För att förhindra att din data utnyttjas, använd multifaktorautentisering. Det håller dig säker även när hackare har knäckt ditt lösenord.

Svenska amatörhackare vill åt dina sociala medier3. Man-in-the-middle-attacker. En Man-in-the-middle-attack innebär att angriparen i hemlighet fångar upp och vidarebefordrar meddelanden mellan två parter som tror att de kommunicerar direkt med varandra. Många av dessa attacker sker på grund av osäkra
Wi-Fi-anslutningar. Genom att använda en VPN-tjänst skickas all information genom en krypterad tunnel mellan din enhet och en säker extern server, vilket är ett kraftfullt verktyg för att förhindra denna typ av attacker.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar