Klart: Snart finns äntligen Xiaomi 12-serien att förbeställa i Sverige
Hem LEVERANTÖRER Snart finns äntligen Xiaomi 12-serien att förbeställa i Sverige

Snart finns äntligen Xiaomi 12-serien att förbeställa i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Xiaomi har presenterat nordiska priser och säljstartdatum för flaggskeppsmobilerna i Xiaomi 12-serien.

I Sverige börjar förköpet redan nästa vecka, den 6 april, och från och med den 21 april finns telefonerna till försäljning i butik.

Under 2021 var Xiaomi det näst största varumärket för mobiler i Europa, med nio procent av försäljningen, och visade också kraftig tillväxt i Norden.

En stor del av försäljningsframgången drevs av den hyllade flaggskeppsserien Xiaomi 11, som nu får en efterföljare i Xiaomi 12-serien. Tre telefoner lanseras globalt av vilka två modeller, Xiaomi 12 Pro och Xiaomi 12, kommer nu till den nordiska marknaden.

Xiaomi 12 släpps i konfigurationen 8GB RAM och 256GB lagring, till det rekommenderade priset 8 690 kronor inklusive moms. Pro-modellen med 12+256GB kostar 11 490 kronor. Förköpet startar 6 april och pågår i två veckor. Telefonerna beräknas finnas till försäljning i butik från den 21 april, i grått, blått och lila.

Klart: Snart finns äntligen Xiaomi 12-serien att förbeställa i Sverige

Köpare av Xiaomi 12-serien kommer också att få upp till tre månaders fritt abonnemang på YouTube Premium och YouTube Music Premium, genom ett partnersamarbete som slöts mellan företagen tidigare i år.

Xiaomi 12-serien utmärker sig med banbrytande AI-algoritmer och mjukvaruverktyg för att möjliggöra foto- och videobearbetning i proffskvalitet direkt i mobilen. Men för det krävs också en kamera i världsklass.

Huvudkameran i Xiaomi 12 Pro och Xiaomi 12 består av ett kamerahus med tre linser, där båda modellerna har en kraftfull vidvinkelkamera på 50 megapixel, med stöd för 8K-video. I Xiaomi 12 Pro är samtliga tre linser 50 megapixel, med den extra stora sensorn Sony IMX707, med större förmåga att fånga ljus och färger, samt snabb fokushastighet. Utöver huvudkameran har Xiaomi 12 Pro en ultra-vidvinkelkamera och en telefotolins. Huvudkameran i Xiaomi 12 kompletteras med en 13 megapixel ultravidvinkelkamera, samt en telemakro-lins på fem megapixel.

Xiaomis patenterade AI-algoritmer erbjuder kraftfulla och innovativa verktyg för att fånga och presentera varje ögonblick. Ett par exempel på dessa är ProFocus, som identifierar och spårar bildobjekt i rörelse för att minska risken för att en bild blir suddig eller att fokus hamnar fel, och Ultra Night Video som ger nya möjliheter att fånga stämningsfulla filmer i dåligt ljus. Det finns även en mängd redigeringsfunktioner att upptäcka i AI Camera-läget, exempelvis Parallel World, Freeze Frame Video och Magic Zoom.

Skärmen på Xiaomi 12 Pro och Xiaomi 12 är av typen AMOLED Dot Display med stöd för TrueColor, Dolby Vision och HDR+, och förstärkt med Gorilla Glass Victus. Xiaomi 12 Pro, med sin 6,73 tum stora skärm, har WQHD+-upplösning och AdaptiveSync Pro för dynamisk justering av uppdateringsfrekvens. Den är även certifierad enligt SGS Eye Care för att vara skonsam mot ögonen vid långvarig användning. Skärmstorleken på Xiaomi 12 är 6,28 tum. Båda modellerna för försedda med SOUND BY Harman Kardon-högtalare med stöd för Dolby Atmos, och Xiaomi 12 Pro har hela fyra högtalare – två för diskant och två för bas.

Båda telefonerna drivs av Qualcomms senaste och mest avancerade processorarkitektur – Snapdragon 8 Gen 1, med 4nm-eknologi. Jämfört med föregående generation ökar grafikpestandan med 30 procent och energieffektiviteten med 25 procent. Även prestandan när det gäller dataöverföring och minne är i toppklass med UFS 3.1 och LPDDR5 RAM.

Gränssnittet i Xiaomi 12-serien är den senaste utgåvan av MIUI 13 för Android 12, med nya funktioner som möjliggör snabbare lagring, mer effektiva bakgrundsprocesser och längre batteritid.

Snabb laddning är ett av Xiaomis kännemärken. Xiaomi 12 Pro har 120W HyperCharge vilket i laboratorietester visat att 4 600 mAh-batteriet kan laddas upp till 100 procent på 18 minuter.

Xiaomi 12 har 67W laddningskapacitet för sitt 4 500 mAh-batteri. Båda telefonerna stöder trådlös laddning på 50W.

Tack vare en ny batteridesign och andra medvetna designval är de båda telefonerna allt annat än klumpiga. Jämfört med förra årets modeller är telefonerna både tunnare och lättare och i en exklusiv, påkostad design.

Nytt för öronen och handleden

Redan idag, den 1 april, lanseras även två nya produktfamiljer i Xiaomis ekosystem av smarta produkter. De väldesignade och välljudande true wireless-hörlurarna Xiaomi Buds 3T och 3T Pro har ett rekommenderat pris på 1 390 respektive 1 890 kronor, och finns i färgerna vitt och svart.

Samtidigt kommer de smarta klockorna i Xiaomi Watch S1-familjen i butik i två utföranden, där Watch S1 har en smakfull, traditionell klockdesign med utbytbara band, och sportmodellen S1 Active har designval speciellt anpassade för fitness. Båda enheterna har en högupplöst AMOLED-skärm på 1,43 tum, lång batteritid och över 100 olika fitness-lägen, samt stöd för kontantlös betalning via Mastercard.

Det rekommenderade priset är 2 190 kronor inkl moms för Xiaomi Watch S1 Active, som kommer i färgerna svart, vitt och blått, respektive 2 690 kronor för Xiaomi Watch S1, som säljs i två färger, svart och silver.

Relaterade Artiklar