Smart termostat blir hjärtat i det smarta hemmet
Hem NYHETER Smart termostat blir hjärtat i det smarta hemmet

Smart termostat blir hjärtat i det smarta hemmet

Publicerat av: Redaktionen

Hur varmt det är hemma är något som påverkar oss alla.

Smart termostat blir hjärtat i det smarta hemmet 1

Toon Bouten, vd på Tado.

Tyska Tado gör en termostat för att kontrollera det, men det är företagets mjukvara som är hjärnan i lösningarna. Den gör det möjligt för energiföretag att styra elförbrukning. En termostat är en till synes enkel apparat, med två uppgifter: Att sänka värmen om det är för varmt och höja den om det är för kallt. Men med termostaten som mittpunkt i ett ekosystem med flera olika aktörer blir antalet möjligheter stora. Och allt blir möjligt tack vare mjukvara. Så resonerar man på det tyska företaget Tado som är på väg att etablera sig på allvar i Sverige. Kärnprodukten är en smart termostat. Vägen till slutkunderna, konsumenterna, är flera:

̶ Vi säljer via två kanaler, direkt till konsument via till exempel CDON, och till energiföretag. I dag är de båda kanalerna lika stora, på sikt tror jag att försäljning till energiföretagen har störst potential, förklarar Toon Bouten, vd på Tado.

Tados termostat finns i tre olika varianter:

  • För konsumenter som vill styra sina egna värmesystem, till exempel för varmvatten och golvvärme.
  • Som en del i en lösning för luftkonditionering.
  • För energiföretag av olika typer.

̶ Vi är fortfarande i ett tidigt skede och marknaden är outvecklad i Sverige. Det är vanligare med sådana här lösningar i till exempel Storbritannien, säger Toon Bouten.

Han beskriver Tado som ett mjukvarubolag i första hand. Och det är mjukvaran som ger företagets termostat värde för energiföretagen.

̶ Skandinavien är intressant för oss av flera skäl. Klimatet gör att lösningar behövs, man är positiva till ny teknik, tillgången till internet är stor, liksom användningen av mobila lösningar.

Det uppenbara skälet för energiföretag att intressera sig för lösningar av den typ Tado erbjuder är möjligheterna att styra och administrera energianvändningen, något som blir allt viktigare i tider av klimatkriser. Dessutom ökar möjligheterna att hantera toppar och dalar vad gäller energibehov på ett bra sätt. Allt det här går att göra effektivt om ett stort antal kunder i ett område är kopplade till centrala system via smarta termostater. Toon Bouten ser inte att Tado ska engagera sig i handel av el. Men det är lätt att se beröringspunkter mellan ”elbörser” och tillgång till information om konsumenters elförbrukning. Men det blir alltså en uppgift att lösa för Tados kunder. Om produkter som Tados termostat, med tillhörande mjukvara, blir riktigt populära kan man också räkna med att det behövs insatser av tredje part för att installera, övervaka, administrera och supporta lösningarna.

Tado är verksamt i 15 länder, med kontor i sju, varav Sverige är ett.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>