Små sensorer, en app i telefonen och sen kan du kolla hur travet flöt
Hem APPAR Små sensorer, en app i din telefon och sen kan du kolla hur travet flöt

Små sensorer, en app i din telefon och sen kan du kolla hur travet flöt

Publicerat av: Redaktionen

Fyra sensorer, en app i telefonen och ett par minuter efter det senaste träningsjobbet kan tränaren/kusken få besked om hur travet flöt just idag.

– Det är kul och spännande med nya innovationer som kan föra sporten framåt, säger Jägersros sportchef Mats Ahlkvist och fortsätter:

– Självklart är vi med och presenterar det här för vår tränarförening.

Små sensorer, en app i telefonen och sen kan du kolla hur travet flöt

Det handlar om Walkbeat Horses, ett system som bygger på att tränaren/kusken fäster fyra sensorer på hästens ben, kör sitt träningsjobb och får sedan all data direkt i en app i telefonen.

– Jag använder den varje dag, säger Conrad Lugauer, tränare på Jägersro. Det jag gillar med den är att den är så lätt att använda. Det är lätt att fästa sensorerna på benen och det är lätt att förstå och analysera datan jag får i telefonen.

Tanken med Walkbeat Horses är att skapa en bild av hur hästen rör sig, på ett enkelt sätt går det sedan att jämföra rörelsemönstret från träningspass till träningspass. På så sätt går det att tidigt upptäcka små förändringar i hästens rörelsemönster.

– Vår tanke är att hästen helt enkelt ska slippa svåra skador. Upptäcker du tidigt att hästen inte rör sig perfekt så kan du ändra träningen, skoning eller liknande istället för att hästen ska bli halt och kanske tvingas till en längre boxvila, säger Jackson Malcolm på Walkbeat Horses.

Du får reda på och kan jämföra:

Hastighet

Frekvens

Steglängd

G-kraft

Takt

Balans

Marktid / Lufttid

Analys av skritt, trav, vänster och höger galopp

Intensitet

Tack vare att sensorerna är specialanpassade för varje ben är det också enkelt att analysera var eventuella problem finns – innan de blir allvarliga.

Relaterade Artiklar