SL gör det möjligt att blippa betalkortet för enkelbiljetter
Hem NYHETER SL gör det möjligt att blippa betalkortet för enkelbiljetter

SL gör det möjligt att blippa betalkortet för enkelbiljetter

Publicerat av: Redaktionen

Den 2 februari lanseras ett nytt sätt att betala resor i SL-trafiken.

SL gör det möjligt att blippa betalkortet för enkelbiljetter

När resenären blippar betalkortet hos SL köper hen en biljett att resa på under 75 minuter.

Genom att blippa betalkortet i spärren eller på bussen köper man en biljett som är giltig i 75 minuter.

SL fortsätter sin digitaliseringsresa och utvecklar ett nytt, modernt och användarvänligt biljettsystem som gör det enklare att resa i SL-trafiken. Den 2 februari blir det möjligt att blippa ett betalkort från Visa, Mastercard eller American Express mot en biljettläsare i SL-trafiken för att köpa en enkelbiljett till vuxenpris – 38 kronor för 75 minuters resande. Priset är detsamma som i SL-appen, biljettautomaterna eller när man använder reskassa på ett SL Access-kort.

– Vi är glada att äntligen lansera den här tjänsten, som gör det enklare för våra resenärer – samtidigt som vi förstår att det bara är de som måste resa med oss just nu som kan använda den till en början. Många är redan vana vid att blippa betalkortet när de handlar, så detta är ett välkommet tillskott. Vi börjar med att lansera betalsättet för biljetter till vuxenpris men fortsätter utveckla systemet så att det även ska gå att köpa biljett till rabatterat pris med betalkortet, säger David Lagneholm, förvaltningschef på trafikförvaltningen.

Att SL lanserar det nya betalsättet samtidigt som resor med kollektivtrafiken avråds är för att kunna göra det enklare att köpa biljett för dem som trots allt måste resa just nu.

Fakta – Res med betalkort i SL-trafiken

1. Resenären blippar sitt Visa, Mastercard eller American Express mot en biljettläsare

  • på bussen,
  • i spärrarna till tunnelbanan, pendeltåg och pendelbåtar,
  • på SL-stolpar där sådana finns på plattformen eller
  • hos konduktören på övriga spårvagnar

och köper då en enkelbiljett till vuxenpris (38 kr), som gäller för resande under 75 minuter i hela SL-trafiken.

2. Tjänsten fungerar även med digitala plånböcker som Apple Pay, Samsung Pay och Google Pay.

3. Kostnaderna för alla resor under en dag bakas ihop och dras tidigast nästa dag.

4. För att göra betalningarna säkrare använder SL en teknik där det riktiga kortnumret byts ut mot ett slumpmässigt nummer (tokenisering). SL kan inte få fram information om vem kortinnehavaren är eller se transaktioner. Bankerna hanterar all sådan information.

5. Om det inte går att blippa betalkortet, som på en del bussar där det ännu inte finns skyddsglas uppsatt vid föraren, måste resenären välja ett annat sätt att köpa biljett på, som med SL-appen. Tjänsten är ett nytt komplement till SL:s befintliga biljett- och betalutbud. Inget av de tidigare sätten att köpa biljett tas bort i samband med lanseringen.

Relaterade Artiklar