SJ mest digitala reseföretag i Sverige
Hem NYHETER SJ mest digitala reseföretag i Sverige

SJ mest digitala reseföretag i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Management-konsultföretaget BearingPoint rankar SJ som Sveriges mest digitala reseföretag i sin årliga mätning Digital Leaders in Sweden 2019.

SJ mest digitala reseföretag i Sverige 2SJ klättrar även 19 placeringar till andraplatsen som Sveriges mest digitala företag, jämfört med föregående år. Rankingen bygger på en undersökning av 85 svenska företag inom elva olika industrier för att förstå deras digitala mognad från ett kundperspektiv.

I undersökningen, som genomfördes under sommaren 2018, studerades företagens grad av digitalisering utifrån 252 kriterier inom sex dimensioner: e-handel, e-CRM, mobila tjänster, sociala medier, digital produktupplevelse och digital marknadsföring. Utöver topplaceringen i svenskt näringsliv så får SJ även förstaplatsen inom reseindustrin ”passenger transportation”. Vidare rankas SJ som näst bäst i Sverige i dimensionerna e-CRM och mobila tjänster.

– Vi är naturligtvis mycket stolta över den här placeringen, men vi nöjer oss inte med detta. SJs satsning på digitalisering genomsyrar hela vår verksamhet och är ett rent strategiskt val för att stärka vår långsiktiga konkurrenskraft. Målsättningen är tydlig: vi vill ha de nöjdaste medarbetarna, de nöjdaste kunderna och de lägsta kostnaderna, säger SJs vd Crister Fritzson.

Motiveringen till SJs andraplats lyder ”Tack vare stora förbättringar sedan fjolåret inom e-handel, e-CRM och sociala medier och med särskilt starka resultat i e-CRM och mobila tjänster, fick SJ höga betyg i nästan alla dimensioner”.

– SJ visar en imponerande ökning av den totala poängen från förra årets studie, från 2,9 till 3,4 och från 21:e till 2:a plats i den totala rankningen, säger Louise von Blixen-Finecke, Partner, BearingPoint Sweden.

SJ rankas även högt internationellt

BearingPoints undersökning har även genomförts i sju andra europeiska länder i år (Norge, Finland, Tyskland, England, Irland, Italien och Portugal) där totalt 593 företag och organisationer från 25 branscher är inkluderade och ligger till grund för Europeiska resultat och listor. Undersökningen visar att SJ hamnar högt på listorna över Europa. I dimensionen e-CRM rankas SJ som nummer 5 bland totalt 593 företag.

– Vi har alltid fokus på relevans och jobbar för att ständigt utveckla arbetssätt, implementera nya verktyg och använda kundinsikt. Den digitala kundupplevelsen är central i både egna och köpta kanaler. Så roligt att våra digitala satsningar står sig så väl både i Sverige och Europa, säger Maria Höglund, chef för SJs marknads- och kundupplevelse.

2018 blev SJs sajt och app utnämnt till Sveriges bästa i alla kategorier. Under året har SJ även infört dörr till dörr-lösning med anslutningsguiden, röststyrd trafikinformation via Google Assistent och tillsammans med Linköpings universitet testat en robot som svarar på trafikfrågor i SJs resebutik på Stockholm Central och öppnat digitala kommunikationskanaler för kunder med chat på SJ.se och Facebooks Messenger.

Relaterade Artiklar