Shoppingappen som gör både företag och idrottande barn till vinnare
Hem NYHETER Shoppingappen som gör både företag och idrottande barn till vinnare

Shoppingappen som gör både företag och idrottande barn till vinnare

Publicerat av: Redaktionen

Stötta barn och ungdomars idrottande så får du mängder av rabatt på nät- och butikshopping.

Shoppingappen som gör både företag och idrottande barn till vinnare 2Tech-entreprenörerna Emma Backberg och Victoria Mohlén har utvecklat Applena – appen som råder bot på föreningarnas ekonomiska slit.

Emma Backberg och Victoria Mohlén har skapat en finansieringslösning som sticker ut – en app som kombinerar shoppingerbjudanden med stöd till barn och ungdomar.

– Vi vet av egen erfarenhet hur mycket jobb barn och ungdomar lägger ned på traditionell försäljning, säger Emma Backberg.

Nu finns ett betydligt smidigare sätt för föreningar att stärka sin ekonomi med minimalt med administration.

– Med vår lösning slipper man köpkrav, lagerhållning och krånglig bokföring. Det är också riskfritt, eftersom vi tar hela det ekonomiska ansvaret, säger Emma Backberg.

Appen, som finns på Appstore och Google Play, kostar 200 kronor att köpa. Hälften av summan går till den förening eller skolklass som köparen enkelt väljer från en lista.

Applena sätter sedan in pengarna på föreningens konto.

Görs inget aktivt val av förening när man laddar ned appen tillfaller de 100 kronorna Applenas egen fond ”Alla barn ska få chans att idrotta”. Den stöttar familjer där ekonomin begränsar barnens möjlighet att delta i aktiviteter.

Appen är fylld med rabatterbjudanden hos fysiska butiker, nätbutiker och restauranger. Applenas rabattapp är inte låst till någon specifik säljperiod utan går att säljas året om.

– För företagen innebär appen en intressant möjlighet att få spridning på erbjudanden och kampanjer. I dag har vi stor variation av butiker, både välkända kedjor och lokala guldkorn. Vi marknadsför också företagen på vår Instagram (applenashopping), säger Victoria Mohlén.

I våras utsågs Applena till Årets startup på Timrå kommuns näringslivsgala Guldstegen. I dag är verksamheten koncentrerad till Norrland.

– Först ska vi etablera oss i övriga Sverige men vi har redan nu sikte på en större marknad. Vi vet att det finns många länder som brottas med problemet att lösa finansieringen av ungdomsidrotten, säger Emma Backberg.

Maria Wiik, affärsrådgivare på BizMakers inkubator, ser stora möjligheter för Applena.

– Det här är en skalbar idé som skulle fungera över hela världen. Plattformen är redan förberedd för översättning till andra språk, säger hon.

Den första versionen av appen släpptes i maj med en större uppdatering i augusti.

– Intresset har varit jättestort. När vi är ute och träffar föreningarna blir många förvånade när de förstår hur liten arbetsinsats som krävs för att stärka deras ekonomi, säger Victoria Mohlén.

Nu arbetar Applena med att lansera appen som något som arbetsgivare kan ge i julklapp till sina anställda – och samtidigt sponsra en valfri förening.

– Vi har båda drivit andra bolag tidigare. Det som är så roligt med Applena är att vi kan göra skillnad för en massa barn och ungdomar, säger Emma Backberg.

Relaterade Artiklar