Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Sexutpressarnas nya metod för att angripa mobilanvändare

Sexutpressarnas nya metod för att angripa mobilanvändare

Publicerat av: Redaktionen

Mobilsäkerhetsföretaget Lookout har avslöjat ett nytt spionprogram som stjäl information som sedan används för utpressningsförsök.

Sexutpressarnas nya metod för att angripa mobilanvändare 2

Sara Fernholm, partneransvarig för Norra Europa på Lookout

Användare av både iOS och Android kan luras att installera programmet Goontact vid besök på webbsidor som erbjuder chatt och innehåll med sexuella inslag.

”Våra mobiler är fulla med personlig information som kan användas av cyberkriminella om de lyckas komma över den. Idag ser vi nya typer av hot med förmåga att ta sig förbi traditionella säkerhetslösningar, Goontact är ett exempel,” säger Sara Fernholm, partneransvarig för Norra Europa på Lookout.

Enligt undersökningen ”Svenskarna och Internet 2020” som just presenterats har 16 procent av alla svenska män och åtta procent av alla kvinnor upplevt hot om utpressning via internet. Det är mycket vanligt att hoten just handlar om besök på sexuellt orienterade webbsidor.

Just ifråga om det nu upptäckta hotet, Goontact, är tillvägagångsättet att webbplatsbesökaren uppmanas installera ett tilläggsprogram för att avhjälpa problem med bild och ljud. De sidor och processer som tillhandahålls för att ladda ner appen är väl utformade och lurar många användare. Eftersom Goontact använder sig av äkta och validerade certifikat från existerande företag stoppas inte nedladdningen av inbyggda säkerhetsfunktioner.

När den skadliga appen installerats ger den angriparen tillgång till flera typer av känslig information som kan användas för utpressning. Förutom uppgifter om enhetens identitet och abonnemanget kan angriparen komma över kontakter, SMS och bilder som finns på mobilen och externa lagringsplatser.

”Cyberbrottslighet är ett globalt fenomen. När en aktör hittar ett nytt sätt att ta sig förbi de vanliga skyddsbarriärerna brukar spridningen gå fort. Vi uppmanar till extra vaksamhet med anledning av Goontact,” fortsätter Sara Fernholm.

Vilka som ligger bakom Goontact, som kan ha varit aktivt redan 2018, är ännu inte känt. Det handlar dock om organiserad cyberbrottslighet med stora resurser. Än så länge är Goontact mest utbrett i asiatiska länder som Kina, Thailand och Japan.

 

Relaterade Artiklar