Science Park Skövde ger unga spelbolag unika möjligheter i San Francisco
Hem GAMING Science Park Skövde ger unga åtta spelbolag unika möjligheter i San Francisco

Science Park Skövde ger unga åtta spelbolag unika möjligheter i San Francisco

Publicerat av: Redaktionen

Förra året tog Skövdebolaget Iron Gate Studios spelvärlden med storm med sin dundersuccé Valheim.

Nu står nästa potentiella spelunder redo, och åtta bolag får en unik möjlighet av Science Park Skövde och Sweden Game Arena: att åka till världens största branschmässa inom spel – Game Developers Conference (GDC) i San Francisco.

Science Park Skövde ger unga spelbolag unika möjligheter i San Francisco– Spelbolagen verkar på en global marknad och det är viktigt med internationella kontakter. Både för kapitalanskaffning och för att nå ut med spelen. Det kan så klart vara svårt om man inte har ett nätverk sedan tidigare, och där kan vi som aktör hjälpa våra anslutna spelbolag. Bland annat genom att möjliggöra att de får komma till dessa internationella sammanhang, säger Petri Ahonen, projektledare på Sweden Game Arena, som drivs av bland annat Science Park Skövde.

Game Developers Conference arrangeras den 21–25 mars i San Francisco, som åtta spelbolag från Science Parks startup-program inom spel får besöka kostnadsfritt för att få möjlighet att knyta nya kontakter på den internationella spelmarknaden. Sweden Game Arena arrangerar dessutom ett pitchevent, Sweden Game Pitch, där bolagen får pitcha för utvalda investerare och förläggare. Ett av dessa bolag är det Göteborgsbaserade bolaget Far Out Games.

– Vi är tacksamma för det stöd vi får från startup-programmet och Sweden Game Arena som gör det möjligt för oss, en nystartad spelstudio, att åka till GDC. Vi ser det som en stor möjlighet för oss att skapa kontaktytor med möjliga spelförläggare och investerare. Vi tror att detta är ett av många steg på väg mot vår vision om en långsiktig satsning på att utveckla intressanta spel under lång tid framöver, säger Lars Olsson, VD på Far Out Games.

Riskkapital viktigt för svenska spelbolag

Spelbranschen växer rekordsnabbt. På bara ett decennium har omsättningen i Sverige ökat från ca en miljard till nästan 35 miljarder. För en fortsatt utveckling behövs mer riskkapital och idag vänder sig spelbolag både till nationella och internationella finansiärer och ägare. Exempelvis har Skövdebaserade Iron Gate Studios, som ligger bakom dundersuccén Valheim och som har ett förflutet inom startup-programmet, blivit en del av börsnoterade Embracer. Även Hiber, som även de har gått Science Park Skövdes startup-program, tog in drygt 160 miljoner SEK förra året. Under de senaste åren har ett 10-tal av de bolag inom Sweden Game Arenas community tagit in kapital.

– Skövde har blivit en världskänd spelstad och vi märker ett ökat intresse från internationella investerare och spelförläggare. Allt fler bolag får in kapital, och det går lättare nu än någonsin tidigare. Av den anledningen är det viktigt att våra anslutna bolag får möjlighet att träffa dessa personer och aktörer, som kan ge dem den skjuts de behöver för att skapa nästa världssuccé, säger Petri Ahonen.

Spelbolagen som åker till San Francisco

Studio Far Out Games AB med Deliver At All Costs
Chromatic Ink AB med Dice Gambit
Mistwave Interactive AB med Project Emit
Soupmasters AB med Big Boy Boxing
Virtuverse AB med Virtuverse
Frostcore AB med Alteah
Impact Unified AB med Umpire’s Call
The Fully Arcade AB med Fenderball

Relaterade Artiklar