Säkrare betalningar i framtiden

Säkerhet på nätet är alltid en het fråga.

De flesta spenderar nu pengar så gott som dagligen på webben och det är inte alltid man tänker på hur otroligt riskfyllt det faktiskt kan vara. Det är däremot något som företagen konstant tänker på. Som tur är så träder vi in i en ny tid där säkra betalningar inte längre är en lyxvara.

Ny teknik förenklar det hela

E-plånböcker är en sorts konto där du kan förvara dina pengar på nätet. Det är likt internetbanken man har hos sin bank idag. Dessa konton låter dig enkelt att betala för saker över nätet när du handlar på webbutiker eller när du betalar för en tjänst. Men med dessa enkla betalningar så kommer öppnar det samtidigt upp för en del risker.

Företagen bakom dessa betalningslösningar tänker dock konstant på just dessa risker och hur man ska förbättra säkerheten, utan att göra betalningarna trögare eller jobbigare för konsumenten. Därför ser du olika förbättringar i säkerheten, där tvåstegsverifiering är det vanligaste. Detta förhindra intrång på ens konto eftersom det krävs två inloggningsmetoder istället för en. Till exempel kan du behöva logga in med ditt lösenord, men sedan även verifiera inloggningen genom en kod som du får på mobilen. Även BankID kan ses som en tvåstegsverifiering.

Du har även olika nya idéer runt fingeravtryck som spås bli stort inom säkerhetsbranschen, även om en del eventuella brister har påpekats kring de eventuella riskerna att fingeravtryck kan förfalskas. Det här skulle eventuellt kunna leda till en framtid där det närmast blir omöjligt att stjäla någons konto eller pengar. Självklart är det en bra bit i framtiden, tekniken är trots allt inte så långt gången att alla har tillgång till det ännu, även om allt fler mobiler har denna funktion.

BankID och dess potential

Något många av oss har vant oss vid är just BankID. Inte minst den mobila varianten har verkligen förenklat mångas liv och blivit som en ny sorts identifikation. Samtidigt har det här lett till ett enormt kliv uppåt i säkerheten. Genom att identifiera sig vid inköp så blir allting mycket säkrare.

BankID används dock på många andra sätt. Kontoregistreringar är nu mer säkra än någonsin och kräver mer än bara de vanliga inloggningsuppgifterna till kontot. Genom att registrera sig med den här metoden, slipper företaget risken att någon anger falska uppgifter. Det här är bra för företag som Mrgreen och andra casinoföretag som använder tjänsten för att enkelt bekräfta identiteter och försäkra sig om att spelarna är sköter sig och inte använder deras sida för att begå brott, till exempel penningtvätt. Det är viktigt för det företag som vill framstå som professionellt och seriöst att erbjuda den sortens säkerhet, inte bara för sin egen skull utan även för kunderna.

Säkra betalningar via BankID

Du har även tjänster som Trustly, vars enkla affärsidé blivit en succé. Deras idé är väldigt enkel, de kopplar bankkonton till olika företag och sköter överföringen så att den sker omedelbart. Så användarna slipper vänta en till två bankdagar på att pengarna ska skickas. Tjänsten har blivit otroligt populär på en mängd olika sorters företag.

Det finns även många andra tjänsteföretag på nätet som börjat använda sig av den här metoden. Man riskerar inte att få falska uppgifter och det är även lättare att sköta fakturering och bokföringen på det här viset. Visst finns det eventuella risker, men dessa ligger oftast hos den mänskliga faktorn där någon blir lurad av en bedragare, till exempel att någon utger sig för att vara polis: https://www.expressen.se/dinapengar/varningen-bedragare-utger-sig-vara-poliser/. Det öppnar även upp för intressanta möjligheter i framtiden där fler företag likt Trustly kommer att dyka upp, som idag är bland de få att erbjuda en enkel lösning för att använda bankkontot vid sina inköp.