Så tjänar du pengar på dina oanvända saker i sommar

Sommaren är här, och behovet av extrapengar kan göra sig påmind.

Topplistan över vad som säljer snabbast just nu avslöjar att det finns tusenlappar att tjäna. Bland bästsäljarna just nu återfinns bland annat trädgårdsmaskiner, surfplattor – och roddbåtar.

– Många passar på att sälja av saker för att dryga ut semesterkassan, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Begagnathandeln tar inte semester. Tvärtom går den för högtryck just nu och ett smart sätt att finansiera sommarens nöjen är att vända sig till andrahandsmarknaden. En undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Blocket visar att svensken i snitt har 38 oanvända saker hemma. Slår man ihop värdet av dessa landar summan i genomsnitt på drygt 18 000 kronor.

– Ett bra tips är att göra en klassisk rensning av hemmet, förrådet, garaget eller vinden. Där kan det finnas sådant som man själv inte använder, men som kan vara guld värt för andra. Just nu letar folk efter saker som gräsklippare eller trädgårdsstolar och man kan som säljare snabbt komma upp i en bra extrakassa vilket kan vara passande såhär i semestertider, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Storsäljarna året om

Huvuddelen av efter­frågan på Blocket är säsongsbetonad och just nu både säljs och söks det mycket efter saker till trädgården såsom trädgårdsmaskiner och utemöbler. Samtidigt finns det några kategorier som är storsäljare året om, bland annat vitvaror och elektronik.

– Om man tycker det känns jobbigt att rensa i stor skala kan man börja med det lilla – att gå igenom lådor och garderober på outnyttjad elektronik. Undanstuvade mobiler, högtalare, datorer och surfplattor tappar värde snabbt och miljömässigt innebär det flera nackdelar. För många tar det inte längre än ett dygn att få sin elektronik såld på Blocket, säger Tero Marjamäki.

Hyr ut

Andra smarta sätt att tjäna extra pengar är att hyra ut båten eller bostaden när man inte använder dessa.

– En enkel och effektiv sak att göra är att exempelvis hyra ut sin bostad till en privatperson under semestern. Har man fritidssaker som exempelvis en båt går det också att hyra ut, likaså bilen om man inte använder den, avslutar Tero Marjamäki.

Se bifogat relaterat material för topplistor län för län för vad som säljer bäst.

Kategorierna som säljer snabbast på Blocket i sommar – hela riket:

1. Trädgårdsmaskiner

2. Kyl & Frys

3. Telefoner

4. Damcyklar

5. TV & Projektor

6. Presentkort & Biljetter

7. Trädgård & Uteplats

8. Tvättmaskin & Torktumlare

9. Gårdar

10. Kajak/Kanot

11. Surfplattor

12. Diskmaskin

13. Konsertbiljetter

14. Släp

15. Mopeder

16. Skogsmaskiner

17. Spis & Micro

18. Jakt

19. Jolle/Roddbåt

20. Grönytemaskiner

Mest sökta orden på Blocket just nu – hela riket:

1. Bilar

2. Bortskänkes

3. Gräsklippare

4. Cykel

5. Utemöbler

6. Husbil

7. Soffa

8. Moped

9. Husvagn

10. Svarv

11. Båt

12. Skrivbord

13. Iphone

14. Kajak

15. Säng

16. Fönster

17. Byrå

18. Trädgårdsmöbler

19. Bäddsoffa

20. Soffbord