Sifo: Så slår kostnadsökningarna mot landets bilister
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Så slår kostnadsökningarna mot landets bilister

Så slår kostnadsökningarna mot landets bilister

Publicerat av: Redaktionen

Fyra av tio bilister har tvingats ändra sina vanor till följd av det försämrade ekonomiska läget.

Det visar en Sifo-undersökning från bilförmedlaren Kvdbil.

Den i särklass vanligaste åtgärden är att vi låter bilen rulla mindre (29 %).

Men det finns dem som tagit till mer drastiska metoder för att klara sig med en mindre budget. 8 procent har bytt till en billigare bil, eller planerar att göra det. Ytterligare 4 procent har dragit in på verkstadsbesöken.

– Kostnaden för att ha bil har ökat och när allting annat också stiger i pris tvingas många till tuffa prioriteringar. Det är inte bara höga drivmedelspriser som gjort bilen dyrare. Skenande räntor slår hårt mot billån och leasingavgifter, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Sifo: Så slår kostnadsökningarna mot landets bilisterAtt snåla in på servicen tycker han däremot inte att man ska göra. Det riskerar bara göra att det blir dyrare längre fram.

– Det bästa sättet att sänka bilkostnaden är att byta till en billigare modell med lägre milkostnad och att minska bränsleförbrukningen, genom att planera körningen och att köra mer ekonomiskt. Att samåka med andra är också ett utmärkt sätt att spara på milen, om man har möjlighet till det, säger Daniel Odsberg.

Elbilsägare klarar sig bäst

Låginkomsttagare påverkas mer av den nya situationen. I inkomstspannet 20 000-24 999 kronor uppger så mycket som varannan (49 %) att de gjort en eller flera förändringar i sin bilekonomi, att jämföra med var fjärde högavlönad (27 %). Mellan olika drivmedelsslag syns små skillnader, men det finns ett undantag – användningen av bilen. Medan var tredje (30 %) bensin- eller dieselbilsägare skärt ner på bilåkandet är det bara en av åtta (12 %) elbilister som gjort samma sak.

– Elbilsägarna är de stora vinnarna. Trots vinterns prischock på el är driftskostnaden för en elbil fortfarande klart lägre än för en bensin- och dieselbil. Detta gör att elbilsägare inte behöver fundera lika mycket över sina körvanor, säger Daniel Odsberg.

Relaterade Artiklar