Så sänker du din uppvärmningskostnad och hjälper planeten
Hem PRODUKTNYHETER Så sänker du din uppvärmningskostnad och hjälper planeten

Så sänker du din uppvärmningskostnad och hjälper planeten

Publicerat av: Redaktionen

Enligt Energimarknadsbyrån förbrukar svenska villaägare med normal elförbrukning runt 20 000 kWh/år och betalar ungefär 28 000 kronor om året för el.

Uppvärmning med el utgör ungefär 75 procent av elräkningen, och är således den största utgiftsposten för elanvändning i svenska villahushåll.

Men bara genom att sänka inomhustemperaturen med en grad kan man minska energianvändningen med 5 procent, enligt Energimyndigheten.

Utöver att vara en stor utgift är uppvärmning av hemmet också en stor orsak till utsläpp av växthusgaser. Under 2019 stod uppvärmning av bostäder för utsläpp av 0,32 miljoner ton koldioxidekvivalenter i Sverige.

Så sänker du din uppvärmningskostnad och hjälper planetenAtt sänka temperaturen med endast 1°C gör liten skillnad för den upplevda komforten, samtidigt som det skulle innebära en besparing om 1 400 kronor per år och villahushåll med normal elförbrukning- och kostnader.

Men den som värmer huset med el kan göra mer än att bara dra ner temperaturen med en grad. I ett hem med flera rum, där alla inte används samtidigt, är det onödigt att ständigt ha samma temperatur i alla rum. Med elelement kan förbrukningen snabbt skena – men behöver de vara på samma värme hela tiden? Genom att installera smarta termostater i hemmet kan villaägare få energikonsumtionen att gå ner ännu mer.

Med de flesta avancerade smarta termostaterna kan användaren skapa scheman som gör det möjligt att stänga av uppvärmningen i hemmet under dagen när ingen är hemma, sätta igång uppvärmningen i slutet av dagen så att det är uppvärmt tills alla kommer hem, och sänka temperaturen under natten för en bättre nattsömn.

Netatmos smarta uppvärmningslösningar hjälper till att reducera energiförbrukningen, särskilt tack vare funktionen för schemaläggning av uppvärmningen, som ger användarna möjlighet att värma sitt hem på optimalt sätt, endast när det är nödvädningt, samtidigt som de behåller sin komfort. Genom att svara på fem frågor om sina dagliga rutiner kan användarna designa ett schema anpassat efter sin livsstil, vilket kan förfinas över tid. De smarta radiatorventilerna gör det möjligt att anpassa uppvärmningen per rum för att spara energi, medan auto-Adapt-funktionen lägger till ett lager av intelligens genom att ta hänsyn till väder- och uppvärmningsegenskaperna i ditt hem för att garantera rätt temperatur vid rätt tidpunkt.

 

 

Relaterade Artiklar