Hem DETALJHANDEL Så mycket vill vi betala för julgranen

Så mycket vill vi betala för julgranen

Publicerat av: Redaktionen

Priset på julgranar säger mer om hur vi värderar julstämning än faktisk kostnad för granen. Det ”perfekta priset” är 299 kronor.

Så mycket vill vi betala för julgranen 3Ett oväntat resultat är att unga granköpare villiga att betala mer för sin gran än äldre.

Årets julgransförsäljning har dragit igång. Granen är en viktig del av julstämningen i våra hem, men hur mycket vill vi betala för den? Analysföretaget Atenga Insights har undersökt frågan.

– Vi ser ett prisintervall för den vanliga rödgranen mellan 200 kronor och 400 kronor. För billigt uppfattas som dålig kvalitet. Sedan går det en skarp gräns vid 500 kronor där en så kallad prisvägg ligger. Över den summan är väldigt få villiga att gå, säger Robert Tinterov, vd på Atenga Insights.

Genom att fråga allmänheten går det att skapa en modell och en graf där försäljningen framgår vid olika priser.

– Kanske tror många att en billig gran är mer efterfrågad, men det stämmer inte. 299 kronor är det pris då försäljningen blir som störst. För föreningar och andra organisationer som säljer granar är det här betydelsefull kunskap. Rätt pris kan hjälpa dem att få in mer pengar, säger Robert Tinterov.

Ett resultat som kanske förvånar är att unga är villiga att betala mer för julgranen än äldre.

– Normalt är unga mer priskänsliga än äldre, men det gäller inte för julgranen. Kanske uppfattas den mer som en del i heminredningen bland yngre, säger Robert Tinterov.

Fakta från prisanalysen

  • För en vanlig rödgran ligger prisintervallet mellan 200 och 400 kronor. Det optimala priset för försäljarna är 299 kronor.
  • Unga är beredda att betala mer för en gran än äldre. Betalningsviljan sjunker med stigande ålder.
  • Skillnaderna är små beroende på bostadsort. Inte heller typ av boende påverkar. Att stockholmare vill betala mycket mer för sin gran är alltså en förlegad bild.
  • Vanlig rödgran är det som flest efterfrågar, 42 %. Kungsgran efterfrågas av 35 % medan 23 % föredrar en plastgran.

Relaterade Artiklar