Så mycket planerar svenskarna att spendera på julklappar  – köper få men personliga och kvalitativa klappar
Hem NYHETER Så mycket planerar svenskarna att spendera på julklappar enligt en ny global julrapport

Så mycket planerar svenskarna att spendera på julklappar enligt en ny global julrapport

Publicerat av: Redaktionen

En ny global julrapport från Klarna visar att svenskarna planerar att spendera i snitt 3,335  kr på julklappar i år.

Samtidigt köper vi minst antal julklappar av alla länder i studien – fem stycken i snitt jämfört med ett globalt snitt på 6,5 och är mindre sugna på att handla presenter än andra nationaliteter (38% mot 48% i snitt).

När det kommer till att få julklappar önskar sig de flesta kläder, skor och elektronik.

Inför julen 2021 har Klarna tagit fram en global rapport med 18,000 respondenter i 18 länder som visar på attityder och beteenden inför julen. Rapporten visar bland annat att genomsnittssvensken planerar att lägga 3335 kr på julklappar i år. Var fjärde (25%) uppger att de kommer spendera mellan 2501- 5000 kronor på julklappar, ungefär lika många (24%) kommer lägga mellan 1001-2500 kr och var femte kommer lägga max 1000 kr på julklappar.

Svenskar köper färre julklappar än andra – ger helst personliga och kvalitativa klappar

Svenskar är mindre sugna på att handla presenter än andra nationaliteter (38 % mot 48 % i snitt) och av alla länder i rapporten köper vi även minst antal julklappar (5 i snitt mot ett globalt snitt på 6,5). Mest sannolikt är det att barnen kommer få merparten av de inköpta julklapparna då de toppar svenskarnas presentlista (53%). Majoriteten (66%) tycker att personlig innebörd, följt av kvalitet (43%) och pris (25%) är viktigast när de ger bort julklappar.

–  Svenskarnas julklappspreferenser är tydliga; få men meningsfulla och av hög kvalitet, och gärna till ett bra pris. I år har vi kunnat se att många utförde delar av sin julklappshopping runt Black Week – något som bekräftar svenskarnas prismedvetenhet när det kommer till julklappar, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende.

Önskar sig främst kläder och elektronik – men kommer inte berätta om de inte gillar sina klappar

När det kommer till att få julklappar önskar sig de flesta svenskar kläder/skor och elektronik (26 respektive 25 procent). Precis som när vi ger presenter tycker vi att den personliga innebörden är det viktigaste när vi får en julklapp (59%), följt av kvalitet (38%) och priset (17%).

När det kommer till att ge ärlig feedback på de presenter man fått uppger två av fem (44%) att man inte skulle säga någonting om man fick en julklapp man inte tycker om – 14 procent skulle till och med ljuga och säga att de älskar den. Var femte (20%) uppger dock att man skulle gett ärlig feedback till givaren – oavsett vem det var.

Så mycket planerar svenskarna att spendera på julklappar  – köper få men personliga och kvalitativa klappar

Topp 5 saker svenskarna önskar sig i julklapp:
  • Kläder och skor (26%)
  • Elektronik (25%)
  • Underhållning (böcker, musik, film/streaming-prenumerationer) (22%)
  • Resor och upplevelser (22%)
  • Smycken & accessoarer (19%) på delad plats med Skönhet och hälsa (19 %)

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar