Så lyckades Jula förbättra kundresan genom molnets kraft
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARIT-LÖSNINGAR Så lyckades Jula förbättra kundresan med hjälp av molnets kraft

Så lyckades Jula förbättra kundresan med hjälp av molnets kraft

Publicerat av: Redaktionen

I en alltmer digitaliserad värld ges det större möjligheter för konsumenter att köpa varor såväl online som i butiker.

Men för att kunna erbjuda en så bra kundresa som möjligt, oavsett plattform, ställs det dock höga krav på retailbolagen eftersom det innebär fler informationskällor som måste synkroniseras.

Hos Jula har man bestämt sig för att lösa utmaningen med hjälp av kraften hos Microsofts moln Azure.

Jula är ett svenskt retailbolag som har funnits sedan 1979 och finns i dag i Sverige, Norge och Polen. Bolaget, med sina drygt 4 000 anställda, befinner sig för närvarande i en kraftig expansionsfas och planerar att etablera sin verksamhet i Finland och Österrike under 2022 samt Tyskland 2023.

Så lyckades Jula förbättra kundresan genom molnets kraft

Annica Wallenbro Stojcevski

På grund av sin snabba tillväxt hamnade Jula i ett läge där man hade flera olika system som hanterade olika typer av data som inte kommunicerade med varandra. För ett så stort bolag som Jula handlade det om stora mängder information som inte utnyttjades på ett effektivt sätt. Därför började bolaget att titta på möjligheter i molnet för att lösa utmaningen.

”Vi hade från start höga krav på prestanda, flexibilitet och att bygga en lösning som kan växa med tiden. Genom att lägga lösningen i molnet uppnår vi samtliga dessa krav”, säger Rasmus Hollin, Digital Innovation Lead på Jula.

Genom ett samarbete mellan Jula och AFRY migrerades stora mängder data hos Jula till Microsoft molnplattform Azure där datahanteringstjänsten Cosmos DB var central i lösningen. Att ha informationen i molnet gjorde att både data och alla regelverk för att tolka den samlades på ett och samma ställe. Det gjorde att det blev lättare för bland annat IT-avdelningen och marknadsavdelningen att snabbt komma åt den information de behövde så länge rätt behörighet fanns på plats.

För Julas kunder innebar bolagets resa till molnet att de kunde få en ännu bättre kundupplevelse. I och med att all data nu fanns samlat på ett ställe blev det möjligt att ge kunden rätt information i såväl Julas interna system som i prislapparna i deras varuhus och online – eftersom både kunden och personalen möts av samma information.

”Att använda sig av potentialen hos molnet är viktigt för att säkerställa en så enhetlig kundresa som möjligt. Det är inspirerande att se hur långt Jula har kommit i sin molnresa under den relativt korta tiden som gått och det ska bli spännande att få vara en del av deras fortsatta utveckling tillsammans med AFRY”, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef för AI och moln för Microsoft Sverige.

Molnet möjliggör kraftig expansion

Tack vare att Jula nu har all data samlat på ett och samma ställe blir det även lättare att

fortsätta utveckla verksamheten för att kunna göra kundernas köpupplevelse ännu bättre. Genom att bygga på med ny data samt skapa processer och rutiner för hur dessa ska användas blir det smidigare för bolaget att både förbättra befintliga produkter och tjänster samt utveckla nya.

I Julas arbete med deras nya digitala plattform för bland annat e-handel så utgör datalagret även en bas för att kunna ge korrekt information med hög tillgänglighet och snabb responstid. Att proaktivt arbeta med sin data gör det även möjligt att minska tiden från idé till färdig produkt. När bolaget nu fortsätter sin expansion i Europa ställs ännu högre krav på att finnas där kunderna är, något som man tror kommer kunna lösa med hjälp av de digitala lösningar som nu finns på plats.

“De strategiska partnerskapen vi har med AFRY och Microsoft har hjälpt oss att ta ett stort kliv framåt genom den lösning vi nu har på plats. Kraften i Cosmos, den höga prestandan och det sömlösa gör att vi står väldigt väl rustade på den tillväxtresa som vi är inne på”, säger Jesper Hagberg, CIO på Jula.

Relaterade Artiklar