Så här undviker du fallgroparna när du köper elcykel
Hem NYHETER Så här undviker du fallgroparna när du köper elcykel

Så här undviker du fallgroparna när du köper elcykel

Publicerat av: Redaktionen

2018 kommer bli ett rekordår för elcykelförsäljningen och den ökade efterfrågan av elcyklar beror inte minst på elfordonspremien som regeringen utlyste i september förra året.

Så här undviker du fallgroparna när du köper elcykel 2Intresset för premien har varit så pass stor att man i september beslutade att använda delar av 2019 års budget redan under 2018. Det stora utbudet gör det däremot svårt för många att veta vad man ska tänka på och vad man bör undvika när man köper elcykel.

Ett vanligt misstag många som handlar elcykel gör är att stirra sig blinda på priset. En elcykel som uppfattas som billig behöver inte per automatik vara dålig, men det finns en del saker man bör titta på innan man bestämmer sig för att köpa.

  • Många kommer in till våra verkstäder för att få hjälp med trasiga elsystem på en elcykel de beställt från utlandet. Tyvärr är det många av dessa elsystem i princip omöjliga att hitta reservdelar och verktyg till, vilket gör att dem ofta behövs skickas utomlands för att repareras, säger Christoffer Tyrefors, VD på Cykelkraft.

För att slippa råka ut för detta bör du se över vilket elsystem elcykeln du är intresserad för har.

Vissa elcyklar har komponenter och motorer som är okända för många verkstäder vilket gör att det kan bli svårt att hitta någonstans där du kan lämna in cykeln på service. Enligt tidningen Allt om elcyklar är några av de vanligaste elsystem som de flesta verkstäder kan serva bland annat Shimano STePS, Bosch och E-going.

Ett vanligt misstag som begås är att man väljer en elcykel med sämre batteri än förväntat. Genom att kolla på batteriets wattimmar (Wh) och amperetimmar (Ah) kan du se om batteriet lever upp till en bra standard. Wattimmar anger batteriets kapacitet över tid, det vill säga hur stort batteriet är medan Amperetimmar mäter hur långt du kommer på en laddning. Ett bra batteri brukar ligga på 400 Wh eller mer och 10 Ah eller mer, vilket motsvarar ungefär 70-80 km per laddning vid normal användning.

Det är också väldigt många som missar att kolla vilka bromsar elcykeln är utrustad med. På en elcykel är det extra viktigt med bra bromsar eftersom du kan komma upp i högre hastigheter på en elcykel än en vanlig cykel.

  • Något man ska undvika är att köpa en elcykel med V-bromsar både fram och bak. Välj istället en elcykel med åtminstone skivbroms fram. Bäst bromsverkan får du däremot om du väljer en elcykel med hydrauliska skivbromsar både fram och bak, fortsätter Christoffer Tyrefors.

Relaterade Artiklar