IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin
Hem EVENT IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin

IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin

Publicerat av: Redaktionen

Sportklockor fortsätter att ha stor dragningskraft på alla med intresse för hemelektronik. IT-Retail besökte nyligen Europas största hemelektronikmässa i Berlin, iFA 2017 som hölls under de första dagarna i september på det gigantiska Messe Berlin.

Vi träffade Carly Hysell från Garmin. Hon har hand om PR och berättade att det stora som Garmin lanserar på hemelektronikmässan är en sportklocka med betalningsfunktion, Garmin Pay. Funktionen är till för kontaktlösa betalningar. Man kopplar armbandsuret till ett bankkort från Visa eller Mastercard.

IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin 5

Vi träffade Carly Hysell från Garmin. Hon har hand om PR och berättade att det stora som Garmin lanserar på hemelektronikmässan är en sportklocka med betalningsfunktion, Garmin Pay. Funktionen är till för kontaktlösa betalningar. Man kopplar armbandsuret till ett bankkort från Visa eller Mastercard.

IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin 6

Ingen bank i Sverige är med ännu men Carly har själv  funktionen på armen. Hon säger att den är toppen. Intresset är stort, säger hon också. Garmin har presenterat flera nya produkter på mässan men det är helt klart Garmin Pay som rönt störst intresse.

 

Eftersom betalningsfunktionen finns på en sportklocka betyder det att den som exempelvis går ut på en löprunda slipper ta med sig plånbok, kontanter, bankkort eller mobiltelefon. Man kan enkelt ändå göra ett inköp på vägen med hjälp av klockan.

Garmin lanserar också en ny snygg Vivomove HR sportklocka. Det är en hybrid mellan ett traditionellt analogt armbandsur och en smartklocka med smarta meddelanden och funktioner för användarens sportaktiviteter.

Dell satsade på generös monter

I Dells monter passar Mei-Kuen Tsui från Dells PR-avdelning på att visa de produkter som Dell ställer ut för IT-Kanalen. Först tittar vi på en XPS13. Det är en uppfräschad variant av en gammal modell som är en lätt laptop med skärm på 13 tum. Mest utvecklad är att den för att den är försedd med åttonde generationens processor från Intel. Batteritid: 28 timmar.

En annan bra sak som gäller den här laptoppen är att den ”vaknar” så snabbt från ”sleep mode”. Den kommer igång extremt snabb när man sätter på den.

Nya XPS13 finns till försäljning i Sverige från mitten av september och presenterades för första gången den 28e augusti. I euros är priset 1299 och Mei-Kuen poängterar att det är en premium-laptop som ofta testas mot Apple.

En annan produkt som Dell lanserade den 28 augusti är INSPIRON. När vi tittar på INSPIRON notebook med IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin 7skärm i 13 tum och 15 tum kommer Ryan Luibrand (en annan medarbetare på Dell) fram och hjälper till att förklara produkten. INSPIRON finns i färgen ”champagne”. Den som skaffar en INSPIRON för att göra anteckningar kan ta hjälp av Dell Active Pen. Den mjukvara som används till pennan heter Microsoft Windows Ink. Microsoft OneNote förstår anteckningarna som gjorts med pennan och omvandlar dem till tryckt text.

Ryan gick nyligen på ett universitet med en policy på föreläsningarna som innebar att man inte fick ha något lock uppe tillhörande en laptop. Det skulle kunna störa och skymma för andra studenter. Det skulle emellertid fungera fint att ta med en INSPIRON, säger Ryan, eftersom det går att vika den helt platt.

Ett annat exempel på ett användningsområde är att den fungerar väl för den som samarbetar om exempelvis design av webbsidor. Man kan göra en kommentar eller rita på en webbsida och skicka en bild med kommentaren till en annan person.

Vi konstaterar också att 15-tummaren definitivt är intressant för den som vill ta med sig en laptop på tågresan för att kunna se en film. Det finns en 17-tummare också. Den är robust och lämplig för köksbordet. INSPIRON 17 700 2-IN-1 är nämligen en bra ersättning för en desktop.

Om du är intresserad av de här apparaterna kan du läsa mer på följande sidor:

Inspiron 13 7000 (7370) http://www.dell.com/se/p/inspiron-13-7370-laptop/pd?ref=PD_OC,  Inspiron 15 7000 (7570) http://www.dell.com/se/p/inspiron-15-7570-laptop/pd?ref=PD_OC och Inspiron 17 7000 2-in-1 (7773) http://www.dell.com/se/p/inspiron-17-7773-2-in-1-laptop/pd?ref=PD_OC

Gaming

Dell har dessutom presenterat nya speldatorer som visades på IFA. Mei-Kuen känner till att det finns många gaming-entusiaster i Sverige som kan vara intresserade. Man visade en mycket avancerad skrivbordsdator för den som vill spela och streama på samma gång. Den är från märket Alienware som ägs av Dell. En annan av Dells anställda, Hendrick Berkhof, pratade med oss och sa att det är fråga om en flaggskeppsprodukt med en extra bra processor. Alienware har också sådana features som att tangenterna börjar blinka i en ny färg om något händer i spelet på skärmen – ofta som en varning till spelaren.

Hendrick och Mei-Kuen visar också en gaming-laptop för IT-Retail. Den ser ut som vilken laptop som helst men är extremt kraftfull. Produkter från Alienware är för riktiga spelentusiaster.

Dell gör också speldatorer med logga från Dell. Vi tittar på Dell gaming 15 7000.

Till slut får vi se en produkt som Dell lanserat samma vecka. Alla besökare i montern vill fram och titta, så pass att vi får köa. Produkten heter Dell Visor och en anställd från Dell som heter Ben Wilsker berättar att det rör sig om ett headset för så kallad ”mixed reality”. Den fungerar med mjukvara från Microsoft (Windows Mixed Reality Platform).

På Dell har man ansträngt sig för att Dell Visor ska vara bekväm att ha på sig. Den sitter bättre än andra headsets, säger Ben. Dell Visor är tyngre bak än fram så att man kan hålla huvudet bättre och där enheten rör vid användarens kropp finns det mjuk stoppning. Den är lätt att lyfta om man vill gå i och ur den virtuella verkligheten.

Dell Visor har 360 graders panoramakameror och förmågan att scanna av omgivningen. Priset kommer att landa på drygt 3 000 kronor för headset och en tusenlapp för ”controller”.

Epsons lanserar billig fotoskrivare för proffs

IT-Retail träffade flera utställare på stora hemelektronikmässan IFA i Berlin 8IFA är ju en mässa för hemelektronik och på Epson säger man till oss att marknaden för skrivare och projektorer för hemmabruk är stor. Det är utan jämförelse Epsons viktigaste marknad. Samtidigt blir det allt vanligare, åtminstone i Tyskland, att man jobbar hemma och då vill den som jobbar ha tillgång till en bra skrivare i bostaden.

Samma dag som IT-Retail får en rundvisning i Epsons rymliga monter på IFA har man lanserat en ny fotoskrivare för professionella fotografer, Epson SureColor P5000. Epson passade på att visa den på mässan och den fungerade fint på där menar man eftersom det är många fotografer som har egen firma och jobbar hemma. Det fina med fotoskrivaren är att man får ner kostnaden för utskrifterna samtidigt som bilderna har högsta kvalitet. Skrivaren får plats på skrivbordet och de färger som fylls i apparaten har blivit fler. Man har lagt till orange och grönt bläck från märket Epson Ultra Chrome HDX. Färgen på fotot blir på det sättet god. Bilden får varmare hudtoner som varar längre och kontrasten blir större och bilden skarpare.

Fotoskrivaren har redan fått en utmärkelse av en tidning för proffsfotografer, Professional Photographer.

Epson fortsätter lansera fler skrivare med det som heter Ecotank. Det finns fortfarande skrivare med patroner med pulver att köpa från Epson men den nya sortens flaskor, Ecotank, med rinnande bläck har snabbt blivit populära. Det beror främst på att utskrifterna blir billigare.

Dessutom vill många vara säkra på att kunna skiva ut något med kort varsel. Kanske ska en tågbiljett till en familjemedlem ut på papper till nästa morgon. Då måste tillgången på bläck i skrivaren vara stabil. Ecotank är mer pålitligt än patroner med pulver. Man behöver kanske inte fylla skrivaren med bläck mer än en gång om året. Epson visade flera skrivare som är enkla att fylla.

Nyhet för hemmabion

Epson har också en stor andel av marknaden för projektorer. På IFA visar de en helt ny projektor, LS100, för hemmabio i snygg design som kan stå på ett lågt bord nära den vägg där bilden visas. Den passar in oavsett vilken inredning man i övrigt har i vardagsrummet. Projektorn kan alltså placeras bara några centimeter från väggen där bilden, med full HD, visas. Förutom att det ser snyggt ut behöver man inte oroa sig för att någon råkar gå i vägen för ljuset från projektorn.

Produkten har ett laserljus som håller i upp till 12 000 timmar. Det går att ansluta den till enheter för att streama rörliga bilder som TV-boxar för kabelmottagning, spelkonsoller, Amazon Fire TV, Apple TV, Chromecast och Roku.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>