Qvalify lanserar ett nytt koncept för trygga, klimatsmarta och tidseffektiva revision er med stöd av digital teknologi.
Hem NYHETER Qvalify lanserar ett nytt koncept för trygga, klimatsmarta och tidseffektiva revision er med stöd av digital teknologi.

Qvalify lanserar ett nytt koncept för trygga, klimatsmarta och tidseffektiva revision er med stöd av digital teknologi.

Publicerat av: Redaktionen

Qvalify Digital Audit Concept (Q-dac) är ett smart sätt att genomföra revisioner på plats hos kunderna – utan att revisorn närvarar fysiskt.

Qvalify lanserar ett nytt koncept för trygga, klimatsmarta och tidseffektiva revision er med stöd av digital teknologi.

Q-dac är Qvalifys nya koncept där digital teknologi utnyttjas för att genomföra livesända revisioner på distans.

Istället för att revisorn gör ett fysiskt besök på plats, skickar Qvalify i förväg ett specialutvecklat headset till kunden. Huvudenheten inkluderar en liten dator med ett 4G-modem, en videokamera, en liten bildskärm placerad strax under ena ögat samt en inbyggd högtalare. Med enheten på huvudet går sedan en person från kunden runt på arbetsstället och visar allt som revisorn behöver se, via en livesänd video.

Tryggt, tidseffektivt och klimatsmart

Den tydligaste fördelen med Q-dac är att revisioner kan utföras även då en revisor inte bör eller får besöka arbetsstället. Ett aktuellt exempel på detta är risken för Covid19-smitta. Med Q-dac kan revisionen ändå genomföras – med maximal trygghet.

Ytterligare fördelar med Q-dac är att revisioner på avlägsna arbetsställen kan genomföras utan att revisorn behöver resa långa sträckor. Förutom tidsvinsten är detta också klimatsmart.

Hur går det till i praktiken?

Om revisorn initierar att revisionen ska utföras med Q-dac (vilket är ett komplement till traditionella revisioner) planeras detta tillsammans med övrig information. Någon dag innan revisionens genomförande skickas huvudenheten inklusive instruktioner till arbetsstället, så att den som ska delta vid revisionen hinner öva på användningen av headsetet. Enheten – RealWear HMT-1 – är röststyrd vilket kan kännas lite ovant i början, men innebär samtidigt att båda händerna hela tiden är fria.

Samma som en vanlig revision

Headsetet är konfigurerat med de appar och funktioner som krävs för att kommunicera via revisorns dator. Det är bara att starta enheten med en knapp och sedan muntligt ange en kod. När headsetet är anslutet till datorn via Internet, deltar revisorn aktivt under livesändningen. Revisorn styr exempelvis rundvandringen genom dialog, på samma sätt som vid en traditionell revision.

Den högupplösta mikroskärmen på headsetet (vilken uppfattas som en 7-tums surfplatta eftersom den sitter så nära ögat) visar den bild som revisorn har i sin dator, vilket underlättar samspelet under revisionen.

När revisionen är klar skickas enheten tillbaka och efterföljande rapportering, avvikelsehantering och godkännande sker som vanligt via Qvalifys unika revisionsportal Quno.

Relaterade Artiklar