Populära Pågatågen firar 40 år
Hem TRANSPORT-&-LOGISTIK Populära Pågatågen firar 40 år i år

Populära Pågatågen firar 40 år i år

Publicerat av: Redaktionen

Det är en pigg och välmående 40-åring om möter skåningarna varje dag.

De lila Pågatågen har blivit en del av den skånska landskapsbilden och de är mycket populära hos skåningarna.

Med ett välutvecklat nätverk av stationer är de också viktiga för att bibehålla Skåne som en attraktiv region att bo, leva och verka i.

Under 2023 märks detta ännu tydligare då två viktiga järnvägsbyggen i Skåne färdigställs. Dubbelspåret mellan Ängelholm och Maria och fyrspåret mellan Malmö och Lund. Därmed ökar också möjligheten att köra ännu fler pågatåg i Skåne.

”Vi är stolta över Pågatågen, som dagligen tar tiotusentals personer till jobb, skola, hem och på fritidsresor. Under åren har trafiken utvecklats och vi ser dagligen exempel på hur Pågatågen binder ihop Skåne och möjliggör för snabba transporter i hela regionen. Trafiken utvecklas hela tiden och i slutet på 2023 avslutas två stora järnvägsprojekt som kommer bidra till att öka trafiken och göra hela Skåne ännu närmare”, säger Hans Engleson, Tf affärsområdeschef tåg hos Skånetrafiken.

Under hela 2023 kommer Pågatågens 40-årsjubileum att uppmärksammas runt om i Skåne. På födelsedagen den 9 januari firades det lite extra med sång och musik på Malmö C. Efter detta firande kommer bland annat ett dekorerat födelsedagståg att rulla i Skåne. Järnvägsmuseet i Ängelholm har i perioden, januari till juni, en speciell Pågatågen-hörna och de som reser under året kommer att stöta på historiska tillbakablickar och frågesport kring Pågatågen. En del andra överraskningar utlovas också.

” Under 40 år har pågatågen ständigt utvecklats och steg för steg fört skåningarna närmare varandra. Pågatågen kommer fortsatt att vara en viktig pusselbit för skåningarnas vardag när det gäller såväl arbetspendling, fritid och skolresor”, säger Carina Zachau (M) Kollektivtrafiknämndens ordförande i Region Skåne.

Populära Pågatågen firar 40 årLila Pågatågenfakta

Pågatågen stannar på 77 stationer i Skåne, varav 55 är renodlade Pågatågenstationer där bara de lila tågen stannar.

Maxhastigheten för ett pågatåg är 160km/h. Ett tågset (inte ihopkopplat) har 228 sittplatser.

Totalt äger Region Skåne 99 pågatåg. De har alla namn efter skåningar som gjort avtryck.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar