Pandemins påverkan - digitalt, fysiskt och psykiskt
Hem NYHETER Pandemins påverkan – digitalt, fysiskt och psykiskt

Pandemins påverkan – digitalt, fysiskt och psykiskt

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin har medfört flera förändringar för vårt samhälle. I första hand sjuklighet och dödlighet, och därmed tuffare arbetsvillkor för vårdpersonal. Däremot påverkas även vår psykiska hälsa. Restriktioner som påverkat många företag ekonomiskt, arbetslösheten har ökat och många känner sig ensamma och instängda. Pandemins påverkan - digitalt, fysiskt och psykiskt

Högre förbrukning av internet är en gemensam faktor hos många. Företag har försökt finna olika lösningar genom digitala möten och allt fler har valt att jobba hemifrån.

E-handeln har fortsatt ökat de senaste åren och under 2020 ökade den markant, mest för att fler vill undvika folkmassor. Det är bekvämt, lätt och snabbt att beställa hem mat, kläder, tekniska prylar och kanske hyra eller streama en film till fredagsmyset. E-barometern, som sammanställs av Postnord, Svensk Digital Handel och HUI Research, säger att E-handeln ökade med ett genomsnitt på 40% under hela året. En ökning med 55% syns på hemleverans av mat. 

Tyvärr har även olika typer av cyberbrott ökat, vilket medför mer stress och oro för ens säkerhet online.

Vad kan du göra för att förbättra din psykiska hälsa?

Exakt vad man kan göra beror på flera olika faktorer. Hur pass frisk man känner sig, boendesituation, relationsstatus och privat ekonomi samt ork och motivation. Det är inte alltid enkelt att bryta en negativ spiral, vare sig det är fysiskt eller psykiskt, men det behövande alltid innebära så stora förändringar för att må bättre.

  • Börja promenera. Välj område efter eget intresse och använd dig av musik om det höjer din motivation. Stanna till emellanåt och bara blicka över området. Kanske en vacker utsikt eller annat motiv som fångar ditt intresse och medför ett inre lugn.
  • Känner du att din relation behöver peppas upp? Lovekompis här har kanske några värdefulla tips för dig och din partner.
  • Sommaren närmar sig med stormsteg. Ladda upp med sommarmusik och om plånboken tillåter så shoppa online. Det finns säkert ett och annat guldkorn för dig. Har du touren så även till ett nedsatt pris.
  • Beställ hem god mat från en restaurang eller beställ hem en matkasse.
  • Har du ett intresse du har velat fördjupa dig i, men tiden har inte varit tillräcklig. Besök Youtube, som ofta kan förse en med många värdefulla tips.
  • Är det tufft med jobb just nu, så se gärna över möjligheterna med att jobba på distans. Denna möjlighet har ökat ännu mer på grund av pandemin.
  • Är du kreativ, så sök mer motivation där. Börja blogga eller skriv om det på Instagram. Ta bilder och visa upp dina verk. Vem vet hur långt du kan nå?

Relaterade Artiklar