Onslips stödprojekt hjälper nyanlända och bidrar till ekonomisk tillväxt
Hem NYHETER Onslips stödprojekt hjälper nyanlända och bidrar till ekonomisk tillväxt

Onslips stödprojekt hjälper nyanlända och bidrar till ekonomisk tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Det bästa sättet för nyanlända att bli en del av det svenska samhället är att få en sysselsättning och komma ut i arbetslivet.

Onslips stödprojekt hjälper nyanlända och bidrar till ekonomisk tillväxt 2Under 2000-talet har särskilt egenföretagande ofta lyfts fram som ett effektivt hjälpmedel för att omvandla arbetslöshet till arbetsliv bland nyanlända.

År 2016 stod enbart restauranger för mer än 1% av Sveriges totala BNP, enligt SCB (Statistiska Centralbyrån). Mellan åren 2002–2012 stod utrikes födda från Mellanöstern och Asien för drygt 60% av de som arbetade inom restaurang och handel, enligt Arbetsmarknadsekonomiska rådets underlagsrapport 1/2017 ”Egenföretagande bland utrikes födda”.

För Onslip, som har sitt ursprung inom just restaurangbranschen, har det därför alltid varit ett självklart val att finnas där för entreprenörer inom denna näring och hjälpa dem bli mer konkurrenskraftiga. Inte minst nyanlända med ambition att bli egenföretagare, men som ibland saknar medlen och resurserna att lyckas förverkliga sina drömmar.

Genom att hjälpa nyanlända in i näringslivet och in i systemet börjar nyföretagarna tjäna sitt eget uppehälle, betala skatt och påverka Sveriges ekonomiska tillväxt. Det bidrar i sin tur till att bygga den svenska välfärdens pelare: skolor, sjukvård, barn- och äldreomsorg samt landets infrastruktur. I längden skapar även deras entreprenörskap ytterligare arbetstillfällen, när verksamheten börjar gå bra.

Tillsammans med stiftelsen IFS (Internationella Företagare i Sverige) har Onslip därför sjösatt ett projekt där tio nystartade företagare kandideras.

Dessa entreprenörer får ett molnbaserat kassasystem från Onslip helt gratis. Systemet underlättar även för bokföring och administration. Eftersom kostnaden för ett nytt kassasystem brukar ligga runt 25 000 kronor innebär det en stor skillnad för nystartade småföretag.

– Projektet är jättebra, det har gjort en stor skillnad för mig. Man får direkt hjälp via deras support om man behöver hjälp. Bra service och allt, säger Mohammed Yakoub, en av projektets deltagare.

– Jag märker att projektet fungerar riktigt bra hittills. Inget annat företag har visat sådan handlingskraft som Onslip, åtminstone vad jag vet. Deras initiativ är helt enastående för de som behöver stöd och resursanskaffning. Fler företag borde arbeta på liknande sätt, säger Amir Almaleh, företagskonsult och projektledare på IFS.

Samarbetspartnern IFS delar årligen ut priset Årets Nybyggare, ett pris som delas ut på Slottet av H.M. Konung Carl XIV Gustaf. Hans Majestät är även beskyddare av priset.

– Vinnaren får utöver utmärkelsen 100 000 kronor i prispengar, vilket kan hjälpa deras verksamhet att växa ytterligare. Näringslivet bidrar, bland annat SEB, till prispengarna. Det är jättestort att vi har ett så stort pris knutet till oss, säger Amir Almaleh.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>