Nytt streaming-rekord sprängde Terabit-vallen när Sverige vann över Mexiko
Hem NYHETER Nytt streaming-rekord sprängde Terabit-vallen när Sverige vann över Mexiko

Nytt streaming-rekord sprängde Terabit-vallen när Sverige vann över Mexiko

Publicerat av: Redaktionen

Det gamla streaming-rekordet blev bara drygt en vecka gammalt.

Nytt streaming-rekord sprängde Terabit-vallen när Sverige vann över Mexiko 2Under onsdagens match sprängdes Terabit-vallen (Tbps) vilket är nytt rekord för digitala sportsändningar i Sverige.

Fotbolls-VM i Ryssland 2018 ser ut att bli det stora genombrottet för livestreaming av sportevenemang i Sverige när allt fler överger det gamla sättet att titta på TV.

– Det är en signifikant förflyttning från traditionell TV-distribution till streaming över Internet och då ska vi även komma ihåg att de här strömmarna distribueras med en förhållandevis låg bit-rate i jämförelse med exempelvis amerikanska livesändningar över Internet. Ur ett globalt perspektiv ligger Sverige ungefär mitt emellan Indien och USA vad gäller bit-rate per användare för större evenemang, säger Erik Henriksson, kundansvarig på Akamai.

Varför Sveriges befolkning just nu och så snabbt förflyttar sig över till online är för tidigt att svara på, menar Erik Henriksson, men pekar på några tänkbara skäl till att det sker just nu.

– SVT har under lång tid lyckats bra med att göra innehållet tillgänglig för allmänheten på ett enkelt sätt, och det är tydligt att SVT har en stark digital relation till sin publik som ger utdelning nu. Folk har lärt sig att konsumera live-sändningar var man än befinner sig; ett roligt exempel kommer ifrån när jag var i matbutiken i onsdags, där all aktivitet plötsligt avstannade under en spännande period i Mexico-matchen, då alla tittade på sina mobiltelefoner för att sedan jubla och återgå till sitt shoppande, säger Erik Henriksson.

På SVT ser man tydligt hur beteendet förändras.

Ett nytt teknikskifte som påminner en hel del om det som hände under fotbolls-VM 1958 tycker Patrik Hamsch, tf ansvarig utgivare SVT Sport .

– Skiftet vi ser nu påminner en hel del om det som hände under fotbolls-VM 1958 då svenska folket verkligen fick en relation med tv-apparaten, och många gick över från radio till TV för att följa mästerskapet. Vi ser nu ett tydligt skifte i beteendet kring hur man följer sport live, från TV till online. Det vi ser är en trend, som inte bara omfattar fotbollsmatcherna, utan det gäller i allt digitalt som SVT har, artiklar, klipp etc. SVT Sport har slagit rekord på rekord under VM och det är ju långt ifrån över ännu vilket talar för ännu fler rekord att slå, säger Patric Hamsch, tf ansvarig utgivare SVT Sport.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>