Nytt ljudprojekt ska förstärka filmupplevelsen för döva
Hem NYHETER Nytt ljudprojekt ska förstärka filmupplevelsen för döva

Nytt ljudprojekt ska förstärka filmupplevelsen för döva

Publicerat av: Redaktionen

Ljud är en stor del av filmupplevelsen, inte minst när det kommer till skräckfilm.

Nytt ljudprojekt ska förstärka filmupplevelsen för döva 2Med hjälp av ljud förstärks känslan av rädsla, spänning och obehag – utan det blir upplevelsen en helt annan. För att möjliggöra en stark filmupplevelse för fler har Samsung och Per Sundström, Guldbaggebelönad ljuddesigner bakom “Låt den rätte komma in”, nu tagit fram ett ljudspår anpassat för att inkludera döva. Det anpassade ljudspåret kan upplevas hemma i vardagsrummet.

Filmen ”Låt den rätte komma in” har under åren belönats med flera priser och utmärkelser, bland annat för bästa ljud. I samband med filmens 10-årsjubileum har Samsung tillsammans med Per Sundström, som även står bakom filmens originalljud, tagit fram en ljuddesign anpassad för att inkludera och förhöja filmupplevelsen för döva.

Ljuddesignen är fokuserad på de basljud i filmen som är tillräckligt lågfrekventa och starka* för att skapa kännbara vibrationer. Lågfrekventa ljudvågor skapar ett långsamt lufttryck som kroppen är mottaglig för, till skillnad från högfrekventa ljud som enbart öronen kan uppfatta.

– En referensgrupp av döva har utvärderat och hjälpt oss att tänka om i ljudläggningen. Existerande basljud har höjts och omarbetats och nya har lagts till vid vissa tillfällen. Dels för att förstärka chockeffekter som i filmen enbart redovisas med högfrekventa ljud, dels för att tillföra en obehagskänsla som för hörande redan finns i musiken, säger Per Sundström, ljuddesigner.

I ljuddesignen har vissa basljud sänkts en oktav i frekvens och/eller höjts i volym något.

Eftersom det kan krävas en något högre volym vid uppspelning för att få basen kännbar, har allt övrigt ljud över 80Hz, såsom röster och musik, justerats så att döva, hörselskadade och hörande ska kunna se, känna, höra och uppleva filmen hemma tillsammans.

– Ljud är en central del i upplevelsen av film, denna dimension går normalt förlorad för den som inte hör. Med befintlig teknik och en anpassad ljuddesign kan vi möjliggöra en stark filmupplevelse för fler, säger Magnus Nilsson, teknisk produktchef på Samsung i Norden.

I världen finns över 70 miljoner människor som är döva. Idag finns tekniska möjligheter för att skapa mer inkluderande kultur, vilket det anpassade ljudspåret är ett exempel på. Att den anpassade ljuddesignen också kan upplevas hemma i TV-soffan gör att fler kan ta del av en starkare filmupplevelse.

– Jag är en filmälskare, men har alltid gått miste om ljudupplevelsen eftersom jag är döv. Den nya ljudmixen av “Låt den rätte komma in” låter mig ta del av ytterligare en dimension av filmen, där spänningen och händelserna känns rent fysiskt, vilket verkligen förstärker upplevelsen på ett nytt sätt för mig, säger Amina Ouahid, skådespelare på Tyst Teater.

I samband med 10-årsjubiléet av “Låt den rätte komma in” och lagom till Halloween kommer filmen med den anpassade ljuddesignen att finnas tillgänglig för alla att se på SF Anytime. Med hjälp av Samsungs Soundbar och Subwoofer kan det anpassade ljudspåret upplevas hemma i vardagsrummet.

Relaterade Artiklar