Det svenska teknikbolaget Waystream lanserar en serie access-switchar särskilt framtagna för stadsnät där de används för att koppla in kundernas fiberanslutningar.
De nya switcharna möjliggör bredbandshastighet på upp till 10Gbit/s per användare vilket är mellan tio och hundra gånger snabbare än de tjänster som erbjuds idag.
Det innebär snabbare Internet, högre upplösning på teven och mer responsiva tjänster för hushållen och dess användare. Först ut att testa de nya switcharna är Affärsverken i Karlskrona som driver flera stadsnät i Blekinge.
Waystreams nya produkter ska hjälpa Karlskrona att få världens snabbaste stadsnät. Nätet drivs av Affärsverken, som återigen visar att de är pionjärer inom utveckling av bredbandsnät och tjänster för länets invånare och företagare.
Bredbandshastighet upp till 10Gbit/s kan nu bli möjligt i stadsnäten i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn som drivs av Affärsverken.
Det svenska teknikbolaget Waystream lanserar en serie access-switchar särskilt framtagna för stadsnät där de används för att koppla in kundernas fiberanslutningar. De nya switcharna möjliggör bredbandshastighet på upp till 10Gbit/s per användare vilket är mellan tio och hundra gånger snabbare än de tjänster som erbjuds idag. Det innebär snabbare Internet, högre upplösning på teven och mer responsiva tjänster för hushållen och dess användare.
Tjänsterna på Internet kräver allt mer bredband. TV och video är populära tjänster där bra bildkvalitet och högre upplösning behöver hög bandbredd, men konsumenter blir också mer otåliga – det ska gå snabbt. När fler och fler tjänster flyttar över till appar i molnet påverkar bandbredden hur responsiva och bra de upplevs och går det segt att ladda en sida, starta ett spel eller använda en funktion tycker konsumenterna att tjänsten är dålig.
“Den ultimata användarupplevelsen kräver mer bandbredd än vad dagens nät levererar. Det handlar inte bara om att trafikvolymen fortsätter öka, utan minst lika viktigt är att tjänster upplevs snabba och smidiga utan onödiga väntetider eller långsamma sidladdningar. Mer bandbred skapar också innovation i tjänster. För 20 år sedan stod bredbands-entreprenören Jonas Birgersson på barrikaderna för 10Mbit/s Internet till alla. Idag har vi ett brett utbud av tjänster att välja mellan men ny teknik kräver mer. Med våra nya access-switchar blir det möjligt för stadsnät och operatörer att i stor skala erbjuda tjänster som är tusen gånger snabbare än Jonas Birgerssons vision. Det kommer leda till ännu mer innovation och nya sätt att använda Internet.” säger Fredrik Nyman, produktchef på Waystream.
Först ut att testa de nya produkterna som kallas ASR 8000, är Affärsverken i Karlskrona. Affärsverken driver bredbandsnät i Karlskrona, Ronneby och Karlshamn.
“Affärsverken har byggt fiberbredband i 20 år. Vi har varit pionjärer och alltid legat i framkant i utvecklingen av nät och tjänster. Tidigare i år fick vi som del av IoT Blekinge utnämningen till “Årets stadsnät 2018” för vår utveckling av tjänster för Internet of Things. Nu siktar vi på att bli världens snabbaste stadsnät. Waystreams nya ASR 8000 blir därför en central del av vår fortsatta utbyggnad och uppgradering. Vi är entusiastiska över den produkt Waystream tagit fram tillsammans med oss och vi ser fram emot att nu påbörja fälttester med den nya, snabbare tekniken,” säger Johan Ullström, nätägare på Affärsverken.
De nya switcharna kommer i flera modeller med upp till 52 portar som har 10Gbit/s hastighet och modeller som tål extrema temperaturer. Waystreams switchar har dessutom funktioner för att mäta kvaliteten I de tjänster som levereras. Det skapar en god inblick I hur väl nätet presterar och gör att man kan avhjälpa problem innan det drabbar användarna som störningar och fel. Dessutom är de programmerbara så att nya funktioner kan läggas till löpande och anpassas för nya tjänster och innovationer som de snabbare näten ger möjlighet till.
“Det här är den första serie access-switchar på marknaden med 10Gbit/s kapacitet som utvecklats specifikt för fiber och bredband. Även ur miljösynpunkt är Waystreams switchar särskilt anpassade. Den utrustning som används av stadsnät och operatörer behöver vara tålig och tillförlitlig samtidigt som energiförbrukningen är låg. Det är inte alltid stadsnäten har tillgång till vältempererade lokaler och switcharna ska vara i drift under många år. Därför lägger vi extra vikt på tillförlitlighet samtidigt som vi också erbjuder funktioner som underlättar drift och hantering av nätet, ” säger Johan Sandell, tekniskt chef på Waystream.