Ny super-router utmanar ADSL i glesbygd
Hem NYHETER Ny super-router utmanar ADSL i glesbygd

Ny super-router utmanar ADSL i glesbygd

Publicerat av: Redaktionen

Tre blir först i Sverige med WTTx-teknik genom en banbrytande router som ger bättre täckning och kraftigt ökar hastigheten i det mobila 4G-nätet.

Ny super-router utmanar ADSL i glesbygd 2Med hastigheter upp till 100 megabit är det möjligt att spela spel, streama filmer och surfa snabbt över 4G-nätet på platser där man förut varit hänvisad till ADSL.

– Det här är en nästa generation mobila bredband som utmanar en marknad där ADSL och fiber hittills varit de självklara alternativen. Nu kan man få höga hastigheter för streaming och surf även dit koppar och fiber inte når, säger Johan Johansson, vd för Tre.

Routern från Huawei heter B2368 och ingår i segmentet för WTTx (Wireless To The X). Normalhastigheten kommer ligga mellan 10-54 megabit, vilket kan jämföras med ADSL som idag erbjuder hastigheter mellan 8-32 megabit. Teoretiskt har routern en kapacitet att förmedla hastigheter upp till 600 megabit. Utomhusantennen är enkel att montera och fästs direkt på en fasad. Genom de höga hastigheterna är WTTx ett bra alternativ till uppkoppling genom det fasta nätet.

Rent tekniskt fungerar routern genom avancerad 4G-teknik, så kallad MIMO som innehåller hela fyra antenner. Genom antennens runda form, och att den fästs utomhus, fångar den upp signaler från alla riktningar utan att någon konfiguration eller riktningsinställning behövs. Det innebär att den kan öka näthastigheten och täckningen med upp till 70 procent. Samtidigt kan routern placeras på den plats i hemmet eller på landstället där wifi-täckningen behövs som mest.

Tres interna tester visar på hastigheter på upp till 326 megabit.

Den faktiska nedladdningshastigheten avgörs beroende på hur nära en 4G-mast man bor och hur många användare som surfar på den masten samtidigt. Routern fungerar bäst där 4G-nätet är väl utbyggt. Se Tres täckningskarta för 4G för att få en uppfattning om var tjänsten fungerar bäst.

– Vi har de senaste åren investerat mycket i vårt nät som nu är ett av Sveriges modernaste. Det är kul att vi kan erbjuda en produkt med så stor kundnytta både i storstad och på landsbygden, säger Johan Johansson.

Relaterade Artiklar