Ny undersökning: 4 av 5 svenskar anpassar sin ekonomi på grund av ekonomiska krisen – så här gör de
Hem UNDERSÖKNING Ny Sifo undersökning: 4 av 5 svenskar anpassar sin ekonomi på grund av ekonomiska krisen – så här gör de

Ny Sifo undersökning: 4 av 5 svenskar anpassar sin ekonomi på grund av ekonomiska krisen – så här gör de

Publicerat av: Redaktionen

Inflation, höjda räntor och energikris har fått svenskarna att dra åt svångremmen.

80 procent svarar att deras ekonomiska beslut påverkats av inflationen.

Hälften har dragit ner eller försökt dra ner på elförbrukningen. Och hela 4 av 10 svarar att de konsumerar mindre. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Blocket.

Att den ekonomiska krisen fått svenskarna att dra ner på både det ena och det andra är tydligt. När Kantar Sifo frågade 1 000 svenskar om inflationen påverkat deras agerande när det kommer till ekonomiska beslut så svarade 4 av 5 ja. Det vanligaste sättet att hantera inflation och ökade kostnader är att dra ner på elförbrukningen. Det svarade 52 procent att de gjort eller försökt göra.

– De höga elpriserna har stor påverkan på svenska hushåll, vilket vi också ser i deras sökbeteende på Blocket. Under de senaste 30 dagarna låg ved på plats 3 över vad svenskarna sökt mest efter på Blocket och på plats 10 hittar vi vedeldade kaminer, kommenterar Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket.

På andra plats kommer att dra ner sin konsumtion, vilket hela 38 procent svarar att de gjort. Tredje platsen på topplistan intas av att slänga mindre mat. Det svarar 18 procent att de gjort. 15 procent svarar att de dragit ner på eller slutat köpa vissa matvaror. Däremot svarar bara en mindre andel att de säljer och köper mer begagnat. 9 procent svarar att de säljer mer begagnat och 6 procent att de köper mer begagnat.

Ny undersökning: 4 av 5 svenskar anpassar sin ekonomi på grund av ekonomiska krisen – så här gör de– Det är tydligt att svenskarnas ekonomi är ansträngd och att man ser över olika sätt att spara pengar. Flera av de saker som man börjat göra gynnar både plånboken och miljön, som att spara el och att inte slänga mat. Däremot är det lite förvånande att det inte är fler som tar chansen att tjäna och spara pengar genom att sälja och köpa second hand. Svenskarna har genomsnitt saker för 16 000 kronor hemma som de inte använder så där finns verkligen pengar att tjäna för den som behöver fylla på kassan, säger Ebba Rosencrantz.

Så påverkar krisen svenskarnas ekonomi
 1. Jag har dragit ner/försökt dra ner på min elförbrukning, 52 procent
 2. Jag konsumerar mindre, 38 procent
 3. Det har inte påverkat mitt agerande, 21 procent
 4. Jag slänger mindre mat, 18 procent
 5. Jag har dragit ner på/slutat köpa vissa matvaror,15 procent
 6. Jag har sålt/ slutat använda elslukande produkter, 13 procent
 7. Jag sparar mindre pengar, 12 procent
 8. Jag har börjat elda med ved/börjat använda andra sätt att värma upp mitt boende, 10 procent
 9. Jag säljer mer begagnat, 9 procent
 10. Jag köper mer begagnat, 6 procent
 11. Jag överväger att flytta till ett billigare boende, 3 procent
 12. Jag amorterar mindre, 1 procent

Relaterade Artiklar