Ny gratistjänst visar om dina uppgifter är läckta: Var tionde svensk har fått sin identitet missbrukad på nätet.
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Ny gratistjänst visar om dina uppgifter är läckta: Var tionde svensk har fått sin identitet missbrukad på nätet.

Ny gratistjänst visar om dina uppgifter är läckta: Var tionde svensk har fått sin identitet missbrukad på nätet.

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler svenskar drabbas av missbruk eller till och med stöld av identiteter på nätet.

Ny gratistjänst visar om dina uppgifter är läckta: Var tionde svensk har fått sin identitet missbrukad på nätet. 2Alla har rätt till att få kännedom om sina personliga uppgifter är läckta eller inte. Därför lanseras idag Hackad.se – en ny gratistjänst där alla som vill kan kolla om sin e-postadress någon gång har äventyras i en dataläcka. Hackad.se ger användaren information om vilka uppgifter som läckt, när det skett, vilka konton som är berörda och vilken risknivå det innebär. Hackad.se är en gratistjänst från det svenska säkerhetsbolaget ProtectMe , som under de senaste åren byggt en av världens största databaser över hackade uppgifter och innehåller över 10 miljoner uppgifter som berör svenskar.

Det finns en myt om att risken att bli hackad bara finns om man besöker ”skumma sajter”. Så är det tyvärr inte. Det finns många exempel på kända sajter som blivit utsatta för hackerattacker och där användaruppgifter läckts och spridits. När det sker riskerar ens konton att bli kapade. Och identitetskapningarna och nätbedrägerierna i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att den organiserade brottsligheten har blivit allt mer digital och att vi kopplar upp oss och våra hem alltmer.

En av tio har varit med om att deras uppgifter missbrukats på nätet, det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av ProtectMe. Efter sommarens IT-skandal inom Transportstyrelsen där känsliga uppgifter läckte kring bland annat körkortsregistret, kan man bara spekulera i hur många svenskar som kan komma att vara drabbade till årsskiftet.

Hackad.se hjälper användarna genom att uppmärksamma om ens egna kontouppgifter kan vara läckta och på så sätt ge användaren goda möjligheter att säkerställa att kontot inte blir kapat.

Miljontals svenska konton och lösenord finns idag öppet tillgängliga på nätet – via dolda sajter, hacker-communities och en mängd andra forum. Hackad.se är en omfattande databas över läckta kontouppgifter i dessa forum och med särskilt fokus på svenskrelaterat innehåll till skillnad från andra databaser på marknaden. Databasen är idag en av världens största.

Med hackad.se kan användare skapa en större medvetenhet kring internetsäkerhet och integritetsaspekter av att vara ute på nätet. Och första steget till ett intrång är vanligen att ens e-postadress och lösenord hackats.

Så här fungerar tjänsten hackad.se:

 • Användaren skriver in sin e-postadress via hackad.se . E-postadressen används sedan som sökord för att leta efter den i databasen för hackad.se.
 • Användaren får direkt besked om e-postadressen finns i databasen eller inte.
 • Hittas e-postadressen av hackad.se så kan användaren välja att uppge en e-postadress dit ett mejl med mer detaljerad information skickas. I mejlet finns tips på hur man bättre skyddar sig samt en riskklassning för den läckta informationen.
 • Hittas ingen information om e-postadressen kan användaren ändå välja att få del av tips på hur man bättre skyddar sig.

ProtectMe:s sju snabba tips hur man bättre skyddar sig:

 • Använd aldrig samma lösenord på flera sajter för samma användaridentitet/mejladress.
 • Byt lösenord ofta på de konton du använder.
 • Blanda versaler, gemener, siffror och gärna specialtecken när du skapar ett nytt lösenord. Skapa gärna långa lösenord, helst över 10 tecken.
 • Tänk på att skydda alla dina uppkopplade enheter, som hemmaroutern, smart-teven och webbkameror.
 • Dubbelkolla alltid avsändaren innan du öppnar ett mejl. Det görs enkelt genom att hålla muspekaren över namnet på avsändaren (eller trycka på surfplattan).
 • Ha alltid all programvara på dina enheter uppdaterade till senaste versionen.
 • Läs gärna vår gratis e-guide på hackad.se om hur man bättre skyddar sin identitet på nätet.

Relaterade Artiklar