Nu kan Apotekets plastpåsar pantas med hjälp av en mobilapp
Hem E-HANDEL Nu kan Apotekets plastpåsar pantas med hjälp av en mobilapp

Nu kan Apotekets plastpåsar pantas med hjälp av en mobilapp

Publicerat av: Redaktionen

Med start 30 juli 2018 är Apotekets plastpåsar vid utvalda apotek pantbara via en ny mobilapp.

Nu kan Apotekets plastpåsar pantas med hjälp av en mobilapp 2Satsningen genomförs av Apoteket i samarbete med PantaPåsen för att minska nedskräpningen och förändra synen på plastpåsar.

De första fem månaderna i år minskade Apoteket inköpen av plastpåsar med 65 procent jämfört med samma period 2017.

Nu vidtar företaget nya åtgärder för att förändra konsumentens syn på plastpåsar och förhindra att de hamnar i naturen. Genom att påsen får ett värde i kronor – precis som för burkar och PET-flaskor – får konsumenten ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta bort. Konsumenten kan välja att skänka panten till välgörande ändamål.

PantaPåsens mobilapp kan enkelt laddas ner och användas av konsumenterna när de källsorterar sina plastpåsar. Appen känner av när mobiltelefonen befinner sig vid en obemannad återvinningsstation där konsumenten enkelt kan skanna streckkoden på påsen och få sin pant.

– Förhoppningen är att det här initiativet ska få folk att tänka till och tänka nytt, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket. Vi bygger på folks vana att källsortera och lockar till rätt beteende genom att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken.

Pantlösningen finns initialt tillgänglig vid tre apotek i Stockholmsområdet: Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan. Dessa apoteks påsar har den speciella streckkod som behövs för att kunna skanna påsen och inhämta panten. Skanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige.

Visste du att:

  • Det krävs massor av energi för att tillverka, transportera och återvinna plastpåsar
  • Det tar 400 år för naturen att bryta ner en plastpåse, under tiden fördelas den i mindre och mindre plastbitar som kan skada både människor och djur
  • Plastskräp i haven är ett av de största miljöproblemen
  • Varje person använder ca 200 plastpåsar om året och varje påse används bara ca 30 minuter i snitt

Relaterade Artiklar