Nu har 2000 smarta lås i hemtjänsten installerats
Hem PRODUKTNYHETERSMARTAHEM Nu har 2000 smarta lås i hemtjänsten installerats i Stockholms stad

Nu har 2000 smarta lås i hemtjänsten installerats i Stockholms stad

Publicerat av: Redaktionen

I Stockholms stad finns det för närvarande 15 000 hushåll med hemtjänst och/- eller trygghetslarm som kommer att få nyckelfri hemtjänst.

Smarta lås i hemtjänsten ökar tryggheten och förbättrar servicen för den som har hemtjänst.

– Att vi nu har 2000 smarta lås på plats är en fantastisk milstolpe, säger Erik Slottner (KD) äldreborgarråd i Stockholms stad.

– Det känns oerhört bra att digitaliseringen inom äldreomsorgen har fått en prioriterad plats och att de resurser som vi tillfört i budgeten nu har gått från ord till konkret handling. Arbetet med smarta lås visar att staden med enkla medel både kan skapa bättre förutsättningar för personalen men också skapa ökad trygghet för de äldre, säger Erik Slottner (KD).

Nu har 2000 smarta lås i hemtjänsten installeratsSmarta lås i hemtjänsten ökar tryggheten och förbättrar servicen för den som har hemtjänst och/- eller trygghetslarm. Hemtjänstens nycklar ersätts av en digital nyckel och den som har hemtjänst kan fortsätta att använda sin egen nyckel. Den som har hemtjänst eller trygghetslarm och idag har lämnat nycklar till hemtjänsten kommer att få ett låstillbehör monterat som gör att hemtjänsten kan öppna med en digital nyckel. Låset kommer att vara kvar och nyckeln går att använda precis som vanligt.

– Äntligen börjar äldreomsorgen omfamna digitaliseringen. Som äldreborgarråd i Stockholms Stad har framtagandet av en digitaliseringsplan varit en viktig fråga och det gläder mig att den börjar leverera handfasta verktyg för Stockholms äldreomsorg. Vi måste omfamna digitaliseringen där den gör bäst nytta och smarta lås är en sådan sak, avslutar Erik Slottner (KD).

Fakta:
Vilka områden gäller det?

Montering av lås pågår i tre stadsdelsförvaltningar Enskede- Årsta- Vantör, Farsta och Skarpnäck. Därefter står Hägersten- Älvsjö och Skärholmen på tur. Fem hemtjänstutförare i Enskede- Årsta – Vantör är driftsatta. Ytterligare åtta utförare har fått utbildning och står på tur att driftsättas under våren 2022.

Hur många lås kommer att bytas totalt?

Det finns idag runt 15 000 hushåll vars dörrar kommer få smarta lås. Därtill kommer även runt 9 000 portar att få smarta lås, så runt 24 000 smarta lås kommer totalt att installeras.

Är detta något ni gör kostnadsfritt?

Ja, detta görs helt kostnadsfritt för de boende, och hemtjänsten bekostar endast de digitala nycklarna samt synkstationerna. Staden tar installationskostnaden då totalkostnaden över tid minskar. Kostnaden för en borttappad nyckel ligger runt 10 000kr i material då hela låscylindern behöver bytas ut och då är inte låssmedens kostnader inräknade.

Har det någon betydelse för vilken boendeform den boende har?

Nej, det har ingen betydelse om det gäller hyresrätt, bostadsrätt eller småhus. Det sker inga ingrepp på dörren utan endast låscylindern som uppdateras till ett så kallat smart lås.

Relaterade Artiklar