NU ÄR WIFI 6 STÖRST – SNABB TILLVÄXT FÖR DEN NYA TRÅDLÖSA STANDARDEN
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGAR Nu är wifi 6 störst – snabb tillväxt för den nya trådlösa standarden

Nu är wifi 6 störst – snabb tillväxt för den nya trådlösa standarden

Publicerat av: Redaktionen

Nu börjar generationsskiftet inom trådlös uppkoppling på allvar.

Under första kvartalet 2021 blev wifi 6-produkter för första gången större än wifi 5 på företagsmarknaden.

Nätverksjätten Cisco ser en snabbt ökande efterfrågan.

Wifi 6, som också kallas 802.11ax, introducerades som standard av IEEE 2018 och har sedan gradvis ökat i marknadsandel, med allt fler produkter på marknaden – från routrar för hemmabruk, över chip i mobiler, till switchar, controllers och accesspunkter för företagsbruk. Cisco var tidigt ute med produkter i Catalyst- och Meraki-serierna som släpptes till försäljning i april 2019.

  • Accesspunkter för wifi 6 har egentligen ingen prisskillnad mot den tidigare standarden. Anledningen till varför det stora skiftet händer först nu är att verksamheter i stor utsträckning valt att behålla sina befintliga nätverkslösningar under 2020 snarare än att investera i nästa generation, kanske på grund av det osäkra världsekonomiska läget. Men nu börjar investeringarna ta fart på allvar, säger Peter Jerhamre, teknisk lösningsarkitekt på Cisco Sverige.
  • Om man tittar på de senaste siffrorna från IDC så såg vi globalt en tillväxt för wifi 6 med nästan 25 procent under första kvartalet på företagsmarknaden. Teknologin växer också på konsumentmarknaden men det är på företagssidan det händer mest och snabbast, säger Peter Jerhamre.

Bland fördelarna med wifi 6 märks bland annat stöd för en 30 procent högre maxhastighet än den föregående generationen, till 9,6 Gbps. Men kanske allra viktigast är teknologier som kan bidra till olika effektivitetsförbättringar vid användning. Exempelvis kan man dela upp en wifikanal i flera separata kanaler, för att enkelt kunna allokera bandbredd mellan olika enheter efter behov. Det finns också en större kapacitet för att hantera samtidiga strömmar vid upp- och nedladdning.

NU ÄR WIFI 6 STÖRST – SNABB TILLVÄXT FÖR DEN NYA TRÅDLÖSA STANDARDENLiksom det andra stora teknikskiftet inom uppkoppling, utrullningen av mobila 5G-nätverk, bygger wifi 6 på tre fundamentala principer – hög genomströmning, låg latens och hög kapacitet. För att bygga avancerade tjänster som kan vara i drift jämt och utan avbrott är det nödvändigt att en enhet kan växla mellan nätverken effektivt. Därför deltar Cisco aktivt i Wireless Broadband Alliance, en branschorganisation där flera av världens största teknikföretag ingår, för att gemensamt utveckla och förbättra lösningar för att enheter ska kunna växla mellan nätverken utan störningar.

–  Det är viktigt att komma ihåg att wifi 6 och 5G inte är konkurrerande teknologier utan kompletterar varandra. Båda har olika styrkor och båda krävs för att ta nästa steg i digitaliseringen av samhället och leverera nästa generations digitala tjänster i smarta städer, uppkopplade industrier och digitala hem, säger Peter Jerhamre.

Redan nu planerar IEEE för nästa generations wifi, som idag beräknas vara redo för lansering år 2024.

 

 

 

Relaterade Artiklar