Nespresso ger kaffemaskiner nytt liv
Hem PRODUKTNYHETER Nespresso RELOVE ger kaffemaskiner nytt liv

Nespresso RELOVE ger kaffemaskiner nytt liv

Publicerat av: Redaktionen

Med initiativet Nespresso RELOVE kan kaffemaskiner som inte längre fungerar få nytt liv.

Maskiner som annars skulle återvinnas, återbrukas nu i stället och konsumenter får möjligheten att köpa en renoverad maskin till ett lägre pris men fortfarande med tre års garanti, precis som om den vore ny.

Till en början kommer RELOVE vara tillgängligt för Nespresso VertuoPlus.

För cirkulär konsumtion

Nespresso ger kaffemaskiner nytt livFör att bidra till en ökad cirkulär konsumtion lanseras nu Nespresso RELOVE. Nespresso RELOVE är ett initiativ som ska förlänga livslängden på kaffemaskiner som annars skulle tas ur bruk och återvinnas. Maskiner av modellen VertuoPlus repareras, rengörs och kontrolleras av tekniska experter och Nespresso ser till att maskinerna är i perfekt skick för en ny ägare. Den renoverade kaffemaskinen ges tre års garanti, precis som en ny maskin men med ett lägre klimatavtryck och dessutom till ett fördelaktigt pris.

– Genom RELOVE vill vi göra det så lätt som möjligt för våra kunder att bidra till cirkulär konsumtion. Återbruk av våra maskiner är mer hållbart än återvinning och det ger alla möjligheten att på ett enkelt sätt vara mer hållbara i sin vardag. Vår ambition är att fler Nespresso-maskiner ska kunna renoveras och vara en växande del av vårt utbud, säger Andreas Lagerstedt, Nordic Technical & Quality Manager på Nespresso.

I och med introduceringen av Nespresso RELOVE blir Sverige det första landet i Norden som får lansera pilotprojektet. Till en början är detta tillgängligt för VertuoPlus, med målsättningen att så småningom inkludera fler av Nespressos maskinmodeller.

För en mer hållbar värld – lokalt och globalt

Nespresso utvecklar sitt hållbarhetsarbete både lokalt och globalt för att kunna leverera högkvalitativt kaffe som bidrar till bättre förutsättningar för både planet och bönder. Lokalt arbetar Nespresso med att informera konsumenter om att de kan återvinna sina kapslar på närmsta återvinningsstation samt om kapsel kaffets klimatavtryck. Oberoende experter har med hjälp en livscykelanalys* funnit att portionerat kaffe kan ha en liknande, eller till och med bättre, miljöpåverkan än andra sätt att göra kaffe på. Detta då ett precisionssystem som Nespressos använder precis rätt mängd kaffe, vatten och energi som behövs för att brygga en enda kopp. Med andra bryggmetoder är det däremot lätt att överdosera kaffe, brygga mer än vad som går år eller låta värmeplattan stå på längre än nödvändigt.

Under 2021 inledde Nespresso dessutom ett samarbete med pantappen Bower, vilket ger Nespresso-drickare möjligheten att samla poäng när de återvinner sina kapslar. På global nivå arbetar Nespresso med initiativen Reviving Origins och AAA Sustainable Quality Program i regioner där kaffeproduktionen och lokalbefolkningens försörjningsmöjligheter är hotade. Nespresso utbildar kaffebönder, tillgängliggör rena vattenstationer och erbjuder hälsotjänster bland annat.

– Återbruk är ett av många verktyg och initiativ vi har för att förbättra vårt hållbarhetsarbete på lokal nivå. I Sverige har vi länge satsat på initiativ som uppmanar till återvinning av kapslar och för att ta ännu ett kliv inom hållbarhet ser vi nu till att utveckla lösningar för maskiner som tagits ur bruk, säger Andreas Lagerstedt.

När RELOVE-maskinerna levereras packas de, bland annat, i en tygpåse från Reused Remade. Företaget tillverkar tygpåsar av kasserade hotellakan, vilket innebär mycket mindre utsläpp av växthusgaser och minskar avsevärt mängden mark och vatten som behövs för produktion.

Så här fungerar det
  1. När Nespresso får in en maskin av maskinmodell VertuoPlus genom reklamation blir denna en del av initiativet Nespresso RELOVE.
  2. Kaffemaskinen skickas till tekniska experter för reparation, rengöring och kvalitetssäkring.
  3. Defekta och slitna delar repareras eller byts ut mot nya.
  4. Vattentanken ersätts på samtliga maskiner och en avkalkning görs.
  5. Inställningarna kontrolleras på varje maskin för att säkerställa optimal kvalitet på kaffet.
  6. De renoverade kaffemaskinerna säljs sedan till ett lägre pris, med samma garanti som en ny maskin.
Kapslarna återvinns på närmsta metallåtervinning

Nespressokapslarna är gjorda med aluminium vilket är det ultimata materialet för att skydda kvaliteten på kaffet och är oändligt återvinningsbart. Nespressokapslar återvinns bland metallförpackningar på någon av Sveriges 5 800 återvinningsstationer eller i närmsta Nespresso Boutique. Kapslarna återvinns som de är, med kaffesumpen kvar.

Reparerade VertuoPlus finns att köpa i Nespressos Boutiques samt på www.nespresso.com/se från och med februari till ett 25% lägre pris än en ny maskin, 1 499 SEK för RELOVE VertuoPlus och 1 649 SEK för RELOVE VertuoPlus Deluxe.

Relaterade Artiklar