Närodlade kryddor vid grillen
Hem EFTER JOBBET Närodlade kryddor vid grillen och ge din mat en extra smak

Närodlade kryddor vid grillen och ge din mat en extra smak

Publicerat av: Redaktionen

Närodlade kryddor vid grillen

Sommar, sol och grilltider! Plantera ett gäng kryddväxter vid grillen och ge din mat ett extra lager av kärlek.

Kryddväxter som basilika, timjan, rosmarin, oregano, salvia, mynta och persilja piffar upp vilken rätt som helst.

Dessutom doftar de gott och är superfina i krukplanteringar. När de blommar hjälper de pollinatörer som fjärilar och bin att hitta mat, vilket blir ett välkommet bidrag till den biologiska mångfalden. Timjan, oregano, salvia, mynta och persilja kan i vissa delar av Sverige övervintra i krukorna eller så kan man klippa ner dem och torka kryddorna mörkt, torrt och svalt. Kryddväxterna trivs i vanlig planteringsjord och i ett varmt läge.

Doftande kryddväxter och sommarblommor i fin kombo för både människor, fjärilar, humlor och bin.

Salvia Rockin Lavender i full blom.
Trädgårds-, citron-, backtimjan

Timjan är en flerårig växt som blir 10-20 cm hög. Torktålig och vacker marktäckare i exempelvis ett stenparti i full sol, eller i krukor som inte vattnas så ofta. Timjan passar till vilt, pasta, potatis, soppor och örtte. Timjan är känslig för hårda vintrar och barfrost så täck gärna med löv eller granris.

Persilja

Persilja är tillsammans med dill vår vanligaste färska krydda och det finns både krus- och slätbladig samt rotpersilja. Persiljan är en tvåårig växt som ger bäst skörd första året. På riktigt varma och dränerade platser kan den också bli flerårig. Om persiljan övervintras utomhus går den i blom andra året och kan då självså sig. Persilja kan användas i nästan alla maträtter, i sallader och som garnering.

Citronmeliss

Citronmeliss är en flerårig växt som blir 40 cm hög. Den sprider sig lätt med såväl utlöpare som frö. Dess friska citronsmak gör den mycket användbar och den passar utmärkt till fisk, sallad, ägg, lugnande te, bakverksdekorationer, i vattenkaraffen och drinken.

Basilika

Basilika är en ettårig växt i Sverige som finns i många smakvarianter och med olika färg och form på bladen. Basilika blir 20-30 cm hög och trivs bäst i ett vindskyddat och varmt läge med jämn fuktighet i jorden. Perfekt att odla i växthus. Basilika är frostkänslig, så plantera inte ut förrän risken för frost är över. Passar perfekt till tomat- och mozzarellasallad, örtsåser, pesto m.m.

Rosmarin

Närodlade kryddor vid grillenRosmarin är en flerårig kryddväxt med fantastisk smak och arom. Det är en torktålig solälskare som omgetts av mystik ända sedan antiken. Används i matlagning med lätt hand, till lamm, kyckling, inläggningar med fetaost eller som smaksättning av vinäger. Rosmarin passar både i kryddgården och i rabatten, men gör sig allra bäst i kruka. Eftersom rosmarin är dåligt vinterhärdig i större delen av Sverige kan krukan lyftas in och övervintras ljust och frostfritt. Rosmarin lär bevara minnet och det ungdomliga sinnelaget.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar