Tips för tvättstugan: energisnåla maskiner och skonsam klädvård
Hem PRODUKTNYHETER Några tips för tvättstugan: energisnåla maskiner och hållbar klädvård

Några tips för tvättstugan: energisnåla maskiner och hållbar klädvård

Publicerat av: Redaktionen

Höga elpriser gör det nödvändigt att hålla koll på elförbrukningen i hemmet, inte minst i tvättstugan.

Vi svenskar blir dessutom mer och mer medvetna om hållbar klädvård och därför är det viktigt med en tvättmaskin och torktumlare med smarta lösningar som behandlar våra kläder så skonsamt som möjligt, så att vi kan använda dem en längre tid.

LG ger därför sina bästa tips på vad vi kan tänka på för en mer hållbar tvättstuga – med energiförbrukning och skonsam klädvård i fokus.

Bekvämlighet och smarta lösningar

Att byta ut den gamla tvättmaskinen och torktumlaren mot smartare och mer energieffektiva lösningar sparar inte bara tid och energi – utan kan också underlätta vardagspusslet. Tvättmaskiner med stor tvättkapacitet gör att vi kan tvätta mer sällan. Har maskinen dessutom smarta egenskaper som fördröjd startfunktion kan vi välja att tvätta när det passar oss bäst, varför inte under natten när elen generellt sett är billigare?

Med automatisk dosering säkerställs att rätt mängd tvättmedel alltid används. Att överdosera tvättmedel är sämre inte bara för miljön utan även för tvätten, tvättmaskinen samt för personer med känsligare hud. Med autodoserande tvättmaskiner från LG kan dessutom facket för sköljmedel utnyttjas för att fylla på med ytterligare tvättmedel och därmed låta tvättmaskinen dosera själv i ända upp till 35 tvättar. Sköljmedel är inte bra för miljön och bör undvikas, ett tips är att använda ättika och vatten som ersättning.

Ju skonsammare tvätten behandlas, desto längre håller sig färger och tyger. LG:s nyare tvättmaskiner känner av inte bara tvättens vikt utan även tygernas karaktär, och anpassar kombinationen av tvättmönster därefter, för att alltid ta hand om tvätten så skonsamt som möjligt.

För dig som vill bygga tvättstugan 2.0 – den ultimata tvättlösningen i hemmet

I tillägg till att använda en smart och energisnål tvättmaskin och torktumlare, kan tvättstugan kompletteras med ångvårdsskåpet LG Styler.

Tips för tvättstugan: energisnåla maskiner och skonsam klädvårdEtt ångvårdsskåp fräschar upp kläder som inte är direkt smutsiga, och plagg som normalt kräver specialbehandling som kemtvätt. Med hjälp av ånga fräschar LG Styler upp – och tar bort dålig lukt. Ångan hjälper även till att reducera både skrynklor och allergener.

Ångvårdsskåpet är dessutom betydligt skonsammare än en tvättmaskin mot både garderob och miljö: färre antal tvättar och mindre slitage på dina kläder, inga tillsatser – endast vatten, samt drar avsevärt mindre el och vatten än ett tvättprogram.

Att tänka på kring energiförbrukning och hållbarhet i tvättstugan

Att göra medvetna val kring energiförbrukning, hållbarhet och ekonomi kan ibland vara en djungel. Några tips från LG att ha i åtanke:

  • Gör medvetna val gällande tvättstugans vitvaror, att välja maskiner med bästa energiklass (A för tvättmaskiner och A+++ för torktumlare) sparar inte bara energi utan är också snällare mot plånboken.
  • Tvätta inte i onödan, ibland räcker det att vädra kläder eller fräscha upp dem i ett ångprogram, det sliter mindre på kläderna och ökar deras livslängd.
  • Tvätta smartare genom att schemalägga maskinerna så de körs under tider då elpriserna är lägre.
  • Fyll tvättmaskinen. Tvätta inte med halvfylld trumma eller mindre. Även om maskinen känner av tvättens vikt innebär det inte att programmet använder hälften så mycket vatten och energi.
  • Använd anpassade program, i stället för att alltid välja normalprogram av ren vana. Ekoprogram, till exempel, drar avsevärt mindre energi än standardprogram.
  • Tvätta på lägre temperaturer. Vardagsplagg som inte har knepiga fläckar blir rena och fräscha ändå.
  • Torka på lägre temperaturer. Visst kan det ta en stund extra, men det drar mindre energi och sliter mindre på tvätten.
  • Autodosering – personer som inte mäter upp korrekt mängd tvättmedel inför varje tvätt har sannolikt en del att vinna på att använda en tvättmaskin med automatisk dosering. Det behövs ofta mindre tvättmedel än vad vi tror. Och som sagt; att undvika överdosering är också bättre för miljön.
  • Undvik sköljmedel, i stället kan med fördel en blandning av ättika och vatten användas för att göra tvätten mjukare och mindre statisk. Tillsätt några droppar eterisk olja för en fräschare lukt!

Relaterade Artiklar