MSI RTX 4090 Suprim X
Hem GAMING MSI RTX 4090 Suprim X 24G

MSI RTX 4090 Suprim X 24G

Publicerat av: Redaktionen

MSIs grafikkort är lite av en julklappsdröm för alla extremgamers

I Sverige så är det lite grovt räknat tre märken på datorkomponentssidan som utmärker sig lite extra med en mer komplett uppsättning enheter och bredare utbud av modeller.

Vi syftar här på Asus, Gigabyte och så MSI ett företag som varit representerade på den svenska marknaden under flera decennier och som efter ett par lite tunnare års representation runt 2010 talet numera tar allt fler marknadsandelar inom i princip varje område för varje år som går. Denna gång har vi fått möjlighet att testa ett av företagets senaste flaggskeppsmodeller på grafiksidan i form av RTX 4090 Suprim X 24G.

Ett grafikkort med extra avlastning

Precis som liknade kort i den yttersta prestandaklassen så handlar detta om ett massivt grafikkort som mäter 336 x 142 x 78 millimeter och väger hela 2,41 kilo. Detta ställer en hel del krav på det chassi som kortet ska användas i. För det första så upptar kortet fyra expansionsplatser genom tre fysiska anslutningar i expansionsplatserna, vilket är en tacksamt för att fördela vikten, samt ytterligare en expansionsplats som upptas av fläktar och den yttre sköld som ramar in kortet.

För det andra så kommer vi till just vikten och trots att vi fördelar denna över tre platser så krävs ett lite stabilare chassi sett till framför allt expansionsplatserna. Annars är risken stor att dessa med tiden kommer att deformeras av kortets vikt vilket i sin tur kommer att leda till dålig kontakt i själva PCIe Gen4x16 platsen, eller i värsta fall brytskador på själva anslutningen. Nu har MSI tagit fram en mycket smart lösning med ett extra stag som placeras inne i chassit och stabiliserar upp den inre sidan vilket i praktiken gör att den totala vikten fördelas över två punkter vilket blir mer hanterbart.

För det tredje så har vi kortets längd. Här gäller det att chassit har tillräckligt med utrymme på insidan för att husera denna längd och även kunna ha plats kvar för att dra nödvändiga kablar. Detta för oss så in på den sista punkten – strömmatningen. Detta är inte bara ett extremt stort kort, det är även ett strömkrävande kort som i absolut minimum kräver 850 watt men helst bör du satsa på 1000 watt eller mer. Dessutom så använder kortet den nya 16-pinnars anslutningen vilken antingen kräver ett ATX3 PSU eller att vi använder den medföljande omvandlaren som tar fyra åttapinnars PCIe anslutningar och gör dessa till en 16-pinnars. En stark rekommendation, för att minimera risken för eventuella glapp med denna anslutning är att se till att kontakten verkligen ”klickar” fast i kortet.

Lyxig design

Vi fortsätter med att kika på kortets design, som trots att det handlar om ett stort grafikkort inte direkt upplevs lika stort. Detta beror i grund och botten på en väl genomtänkt design som kombinerar dubbla stålramar för att öka stabiliteten, en imponerade effektiv kylning som dessutom är en av de mest tystgående modeller som vi någonsin testat bland luftkylda flaggskepps grafikkort. Men framför allt så får vi en mycket snygg inramning av kortet med allt från en väl genomtänkt bakplåt med flera högeffektiva designdetaljer till den främre putsade aluminium skölden som ramar in såväl kortet sig som de nydesignade fläktarna. Denna sköld har formats med speciella vinklar vilket ger en direkt anknytning till formen på en slipad diamant.

I ramen så finner vi även en stilrent integrerad RGB lösning vilken dels finns i kanterna på respektive fläkthållare, dels på den övre långsidan vilket gör att vi kan dra nytta av effekterna oavsett om kortet monterats lod- eller vågrätt. Både RGB och fläktarna i sig kan vi sedan konfigurera med hjälp av MSI Center, ett mycket lättanvänt och intuitivt program som även hjälper dig med att överklocka kortet eller uppgradera dess firmware samt mycket mer.

Värt att notera är dessutom att fläktarna bara spinner upp vid behov. Detta gör att kortet vid längre belastning kommer att vara helt ljudlöst och tack vare den mycket effektiva passiva kylningen så är kortets fläktar faktiskt stillastående oftare än vi kunnat gissa på vilket är ett mycket bra betyg. För dig som ändå är lite extra känslig med ljudnivåer eller har ett mer öppet chassi så kommer MSI RTX 4090 Suprim X även med en liten manuell brytare. Denna låter oss växla mellan ett tystgående och normalt läge. I det tystare läget så roterar fläktarna med lägre hastighet samtidigt som kortets maxfrekvens hålls nere medan vi i normalläge får full tillgång till all kraft som kortet har att erbjuda.

Kortet kommer med fyra skärmanslutningar: tre DP1.4a och en HDMI2.1 och tillhör du skaran använder som gärna använder multipla skärmar så är detta troligen det bästa kort du kan köpa för detta ändamål då kraften utan bekymmer räcker till att driva fyra skärmar simultant.

Grafikkortens Ferrari

När vi kommer till korets prestanda så blir vi snabbt smått lyriska. För trots att vi jämför med föregåden toppmodell från MSI i form av ett RTX3090Ti kort så är det nästan som att jämföra exempelvis en Volvo EX90 med en Ferrari som båda är toppbilar men där den senare kör i åttor runt den förstnämnda för att kort sammanfatta så är MSI RTX 4090 Suprim X ett monster på grafikmarkanden.

Kortet baseras på Nvidias GeForce RTX4090 GPU vilken är utrustad med 16 384 cuda kärnor och 24 gigabyte GDDR6X minne som använder en 384 bitars minnesbuss. Kärnorna är klockade i 2625 megahertz vilka kan höjas till 2640 megahertz. Vi få stöd för senaste generationens så kallade Raytracing och DLSS vilket skapar en extrem realism i alla spel som drar nytta av tekniken. Och fram för allt så får vi en imponerande hög frame-rate även i högre upplösningar och vi skulle till och med vilka ta det så långt som att säga att vi med MSIs kort för första gången kan lira i 8K upplösning, om plånboken nu tillåter att köpa en sådan skärm.

MSI RTX 4090 Suprim XFör att visa på kraften så körde vi ett antal benchmark tester där vi jämförde detta kort med just föregående toppmodell, RTX3090TI. Vi började med 3DMark FireStrike Ultra där vi nådde ett totalresultat på 23 018 för 4090 vilket ska jämföras med 13 851 för 3090Ti. För 3DMarks Raytracing tester så var den procentuella skillnaden än större med ett resultat på 136 jämfört med 60,9. Tar vi dessa värden till spelande så använde vi först Borderlands 3 där RTX 4090 Suprim X nådde 134,8 fps vid 4K vilket ska jämföras med 88,1 fps för 3090Ti. Kliver vi sedan upp till mer krävande Metro Exodus med Ultra inställningar, här nådde vi I 4K upplösning för RTX 4090 ett snitt på 97,9 bilder per sekund vilket ska jämföras med 82,3 för 3090Ti.

Som synes är detta extremt imponerade siffror och är du en gamer som vill önska dig någon av HELA släkten, då är MSI RTX 4090 Suprim X det kanske bästa julklapp du kan få.

Relaterade Artiklar