Formbook toppar listan över mest spridda hoten i augusti
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Mest spridda hoten i augusti

Mest spridda hoten i augusti

Publicerat av: Redaktionen

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software Technologies släpper nu sin rapport över utvecklingen inom cybersäkerhetshot under augusti 2021.

Forskarna rapporterar att den mest utbredda skadliga koden i Sverige och globalt under augusti var Formbook, som drabbade drygt 5 procent av de svenska verksamheterna och 4,5 procent av verksamheterna globalt.

Formbook toppar listan över mest spridda hoten i augustiFormbook är en så kallad ”infostealer” som samlar in information från webbläsare, tar skärmdumpar och registrerar tangentbordsinmatningar. Den kan också ladda ner och köra olika filer. Formbook upptäcktes första gången 2016 men har nyligen spridits via kampanjer med covid-19-tema och via nätfiskemejl. I juli 2021 rapporterade Check Point Software att en ny typ av skadlig kod, kallad XLoader, som härstammar från Formbook, börjat spridas specifikt inriktad på macOS-användare.

– Formbook är utformad för att undvika att bli upptäckt och analyserad, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Eftersom Formbook vanligtvis sprids via nätfiskemejl och olika typer av bilagor är det bästa sättet att skydda sig från infektioner att vara uppmärksam och kritisk mot alla typer av e-post som verkar konstiga eller kommer från okända avsändare.

Bland utbredda hot mot mobila enheter toppade i augusti xHelper. Den användas för att ladda ner andra skadliga appar och för att visa annonser. xHelper kan gömma sig för användaren och även installera om sig själv om den avinstallerats. Globalt drabbade den en procent av verksamheterna och i Sverige knappt 2 procent.

Relaterade Artiklar