Mer än varannan positiv till begagnade julklappar
Hem UNDERSÖKNING Mer än varannan positiv till begagnade julklappar

Mer än varannan positiv till begagnade julklappar

Publicerat av: Redaktionen

För många innebär julens klappjakt en ekonomisk och tidskrävande börda.

Att det är tanken som räknas glöms ofta bort i all hast samtidigt som önskelistorna blir längre och längre.

Men i en ny undersökning gjord på uppdrag av Metropol Auktioner visar det sig att den bästa klappen inte alltid måste vara ny. Var tredje person uppger att de har som vana att vända sig till andrahandsmarknaden eller har gjort det någon gång, och mer än varannan att det skulle kunna tänka sig att göra det till sina nära och kära i år när klappjakten drar i gång.

Chokladaskar, strumpor och presentkort är förlegat. Nu vill svenskarna i stället ge bort miljövänliga, personliga och unika ting med ursprung och historia. I en undersökning utförd av PFM-Research, beställd av Metropol Auktioner, framgår det att svenskarna ställer sig positiva till att köpa begagnade klappar. Nästan hälften uppger att de aldrig gjort det tidigare men att de skulle vilja, 22 procent att det hänt någon gång och 7 procent att de brukar handla återanvända presenter.

  • Mer än varannan positiv till begagnade julklapparVi kan se en trend där vi rör oss bort från en materialistisk era och i stället värdesätter gåvor med ett högre affektionsvärde. Svenskarna har också kommit till insikt att masskonsumtion inte är hållbart för vare sig ekonomi eller miljö på lång sikt, säger Jani Andersson, vd och auktionsexpert på Metropol Auktioner.

De flesta uppger i undersökningen att antika gåvor är mer prisvärda, upplevs mer personliga och är bättre ur miljösynpunkt. Många tror också att fyndet kan vara en investering eller att det kan väcka gamla minnen.

Män och kvinnor ställer sig ungefär lika positiva till att ge bort antika klappar, däremot skiljer de sig åt när det kommer till anledningarna varför. Ungefär hälften av kvinnorna kan framför allt tänka sig att köpa presenter på auktion för att det upplevs mer unikt och hållbart, medan männen i större uträckning kan tänka sig det för att det är mer prisvärt. I övrigt finns det inget som talar för att inställningen till begagnade julklappar skiljer sig åt generationer emellan

  • Intresset för äldre ting och att återanvända prylar i stället för att alltid köpa nya är en trend som verkar ha ökat hos alla generationer. Vi hoppas att fler börjar fundera över vad deras julshopping faktiskt innebär för klimatet och börjar tänka mer cirkulärt, avslutar Jani Andersson.

 

Relaterade Artiklar