Matsmart tar in 400 miljoner SEK via en nyemission till befintliga ägare
Hem E-HANDEL Matsmart tar in 400 miljoner svenska kronor via en nyemission till befintliga ägare

Matsmart tar in 400 miljoner svenska kronor via en nyemission till befintliga ägare

Publicerat av: Redaktionen

Matsmart visar fortsatt stark tillväxt och idag tillkännager det hållbara e-handelsbolaget att man stängt en ny finansieringsrunda som ger e-handeln ett tillskott på 400 miljoner SEK.

Finansieringsrundan har letts av SEB Private Equity – som även är bolagets största ägare – och Exor Capital.

Kapitalanskaffningen har genomförts till en signifikant högre värdering än vid föregående finansieringsrunda och via en nyemission till befintliga ägare. Inräknat det nya kapitalet har Matsmart nu totalt sett tagit in 1,35 miljarder SEK.

– Vi fortsätter att växa och utvecklas starkt som bolag – och när marknadsläget ser ut som det gör idag: med stigande priser och inflation ökar relevansen för det vi gör ännu mer. Att ta hand om redan producerade varor – för klimatets och för konsumenternas plånböckers skull är inte bara sunt bondförnuft, det är extremt angeläget. En påfylld kassa låter oss fortsätta att driva på för mer hållbara matsystem – här hemma och på Europas största marknader, kommenterar Karl Andersson grundare och vd.

Kapitaltillskottet kommer att användas till att accelerera tillväxten på Europas största marknader men även till att förbättra e-handelns kunderbjudande och -upplevelse. Till att leda utvecklingen framåt finns idag Peter Beckius vid Karl Anderssons sida. I Juni beslutades att Peter, som rekryterades 2021 som operativ chef, kliver upp som vd tillsammans med Karl. Karls fokus kommer vara på externa intressenter, innovation och partnerskap medan Peters fokus kommer vara att leda organisationen och vidareutveckla verksamheten globalt.

– Peter och jag har jobbat tätt ihop det senaste året – vi hämtar styrka och drar nytta av våra olika profiler. Vi delar samma värderingar och har en gemensam syn på hur vi ska utveckla vårt impactbolag framåt, säger Karl.

Peter Beckius kommenterar sitt nya uppdrag såhär:

– Jag ser verkligen fram emot att fortsätta jobba tillsammans med Karl och att utveckla vår affärsmodell och kunderbjudande. Det senaste året har vi bevisat mycket runt vad vi som bolag klarar av, inte minst är den snabba tillväxten i Tyskland och lanseringen i Storbritannien kvitton på hur starkt vårt bolag är. Med ny finansiering på plats har vi en bra position för att fortsätta driva på för mer klimatsmart mat som folk har råd med, avslutar Peter.

Maria Bilkenroth, investeringschef på SEB Private Equity, säger att teamets beslut att fortsätta att stötta Matsmart ligger i linje med missionen att stötta en hållbar utveckling:

Matsmart tar in 400 miljoner SEK via en nyemission till befintliga ägare

Karl Andersson och Peter Beckius

– Det är nu lite mer än ett år sedan som vi gick in som ägare i Matsmart och vi är mycket nöjda med vad bolaget har lyckats prestera under den tiden. Matsmarts erbjudande: att sälja hållbara produkter till prismedvetna kunder ligger helt i linje med vårt investeringsfokus. Vi behöver fler hållbara bolag som växer för omställningen till en cirkulär ekonomi. Och vi ser fram emot att fortsätta stödja Karl, Peter och deras team på deras tillväxtresa i Europa, säger Maria Bilkenroth, investeringschef, SEB Private Equity.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar