Matsmart lanserar sin första impact-rapport, för 2021
Hem E-HANDEL Matsmart lanserar sin första impact-rapport, för 2021

Matsmart lanserar sin första impact-rapport, för 2021

Publicerat av: Redaktionen

E-handeln bidrog med en positiv nettobesparing på över 14 000 ton CO2e

Rapporten  visar en övergripande positiv klimatpåverkan med en nettobesparing på över 14 000 ton CO2e. Ett litet bidrag på resan mot ett mer hållbart matsystem.

– Vi är stolta över att lansera vår första impact-rapport som visar vilken påverkan vårt företag har på världen, såväl positiv som negativ. Och även om rapporten lämnar utrymme för förbättringar, så är det ett första steg i att bättre förstå hur vi kan bidra till en ännu mer hållbarhet, säger Hanna Thofelt Lindström, Kommunikations- och Hållbarhetschef på Matsmart.

Impact-rapporten lyfter vilken klimatpåverkan företaget hade under 2021. Räddningen på över 20 000 ton av mat- och konsumentprodukter på bolagets alla marknader gav upphov till utsläpp på 1 133 ton CO2e. Att rädda mat- och konsumentprodukter bidrog också till positiva nettobesparingar. Sammanlagt sparades 15 444 ton CO2e, tack vare arbetet med att återcirkulera mat- och konsumentprodukter på marknaderna. Tillsammans ger siffrorna en positiv klimatpåverkan med en nettobesparing på 14 311 ton CO2e.

– Vår positiva klimatpåverkan visar hur bra det är att rädda mat. Majoriteten av matens klimatpåverkan kommer från produktionen. Det är därför det är så viktigt att inte låta något som redan blivit producerat gå till spillo. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara på resurser och återcirkulera dem. Över 14 000 ton CO2e är en stor mängd. Det motsvarar till exempel elförbrukningen för 2 700 hem under ett helt år, fortsätter Hanna Thofelt Lindström.

Matsmart lanserar sin första impact-rapport, för 2021På medarbetarsidan är en av impact-rapportens höjdpunkter att 70 % av alla anställda på Matsmarts nordiska lager valde att flytta med och fortsätta jobba för företaget när det nordiska lagret flyttade från Katrineholm till den klimatsmarta och robotiserade anläggningen i Örebro.

– Alla anställda på det nordiska lagret erbjöds anställning på vårt nya lager i Örebro. Vi är väldigt glada över att se att en stor majoritet valde att följa med oss i flytten. Det ser vi som ett tecken på att våra medarbetare trivs på sina jobb, avslutar Hanna Thofelt Lindström.

Fokus för nästa års impact-rapport kommer ligga på att utöka KPI:erna inom scope 3, utforska fler områden och mått som rör Matsmart som arbetsgivare och förfina beräkningarna för scope 4 ytterligare

 

 

Relaterade Artiklar