Mat.se och WWF:s koncept One Planet Plate hjälper konsumenter att laga mer hållbar mat
Hem E-HANDEL Mat.se och WWF:s koncept One Planet Plate hjälper svenska konsumenter att laga mer hållbar mat

Mat.se och WWF:s koncept One Planet Plate hjälper svenska konsumenter att laga mer hållbar mat

Publicerat av: Redaktionen

Mer än varannan svensk konsument vill äta mer hållbar mat, men få har kunskap om hur de ska gå till väga.

Som första dagligvaruhandel har Mat.se tagit fram lättlagade recept med lågt koldioxidavtryck som klarar kraven i WWF:s koncept One Planet Plate.

Mat.se och WWF:s koncept One Planet Plate hjälper konsumenter att laga mer hållbar matTack vare recepten blir det lättare gjort än sagt för konsumenter att laga mat som håller sig inom planetens gränser.

Mat.se söker ständigt efter nya sätt att hjälpa sina kunder att göra mer hållbara val. Som ett steg i hållbarhetsarbetet, har man nu tagit hjälp av WWF:s koncept One Planet Plate och gjort det ännu lättare för kunderna att göra mer hållbara val. Mat.se blir därmed den första dagligvaruhandeln att märka recept med hjälp av WWF:s One Planet Plate.

Bakgrund till initiativet

Mer än hälften av svenskarna vill äta mer klimatsmart mat.1Hållbarhet värderas högt men samtidigt saknar många kunskap om vilken mat som är hållbar. Var fjärde svensk uppger också avsaknaden av kunskap som anledning till att inte handla mer hållbart.

Samtidigt som svenskarna blir alltmer intresserade av att äta hållbart infaller Earth Overshoot Day, dagen då svenskarna förbrukat sin årliga del av jordens resurser, allt tidigare. År 2022 infaller dagen den 3 april. För att hindra dagen från att infalla tidigare på året krävs en begränsad användning av jordens resurser. Detta är grunden till WWF:s initiativ One Planet Plate – ett måltidskoncept med kriterier som tar hänsyn till biologisk mångfald och klimat.

Klimatsmart matsedel

Mat.se:s mål är att hjälpa kunderna att halvera sin klimatpåverkan till år 2030. Mat.se:s matinspiratör Julia Thielen har därför i samråd med WWF tagit fram lättlagade recept som håller sig inom WWFs och One Planet Plates rekommendationer. Recepten som klarar kraven i WWF:s koncept One Planet Plate ska ligga på max 0,5 kg CO2e per måltid och innehåller enbart fisk och kött som har grönt ljus i WWF:s fisk- och köttguider, och alla grönsaker klarar grönt eller gult ljus i Vegoguiden. Recepten gör det alltså enkelt för kunden att laga och äta mat som gör skillnad för klimatet och gynnar den biologiska mångfalden.

”Vi gillar One Planet Plate-konceptet för att det är så konkret. Det visar tydligt på vad jag som konsument behöver göra för att gå en bit, eller hela vägen, mot en hållbar livsmedelskonsumtion. Om alla Mat.se:s kunder skulle äta enligt One Planet Plate en dag i veckan skulle vi undvika koldioxidutsläpp motsvarande 70 mil i bil om året – för varje kund!” säger Martin Ahrin Larsson, hållbarhetsspecialist på Mat.se.

”Vi är glada att Mat.se nu blir pionjär för märkningen One Planet Plate i dagligvaruhandeln och synliggör lättlagade recept som tar hänsyn till både klimatet och den biologiska mångfalden. Det är glädjande och viktigt att mataktörer tar steg för att underlätta för sina kunder att bli mer hållbara – och kunna bidra till en mer levande planet” säger Anna Richert, senior matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Fler hållbarhetsinitiativ av Mat.se

Mat.se vill alltid hitta nya sätt att hjälpa sina kunder handla mer hållbart. Arbetet med One Planet Plate blir därför en naturlig del av det långsiktiga hållbarhetsarbetet. Fler initiativ som gjorts är Mat.se:s samarbete med återvinningsappen Bower, där kunden kan panta sina Mat.se-kassar och produktförpackningar och bli belönad. Mat.se har också en egen klimatmärkning av 3 000 livsmedel i sin e-handel. Märkningen visar matvarornas klimatavtryck och hjälper på så vis kunderna att göra mer klimatsmarta val.

Så hjälper Mat.se och WWF:s One Planet Plate kunden att äta mer hållbart:
  • Alla recept är lättlagade och ligger på max 0,5 CO2e per portion. Genom att laga recepten kan kunden vara säker på att hen håller sin klimatbudget!
  • Recepten hittas på Mat.se:s hemsida och återfinns i receptkategorin WWF One Planet Plate.
  • Inför V.13 har Mat.se:s matinspiratör Julia satt ihop en färdigkomponerad matkasse med recept och ingredienser för 5 dagar.

Mat.se är en fullsortimentsbutik på nätet med fokus på att leverera bra och hållbar mat till rätt pris hem till kundens dörr. Med lager i Göteborg och Stockholm når Mat.se en stor del av Sveriges befolkning. Läs mer på mat.se.

Fotnoter:
1. ICAS Framtidsrapport 2021
2. KRAVs Framtidsrapport 2019

Relaterade Artiklar