Majoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänster
Hem TEKNIK & IT-LÖSNINGARSÄKERHET Majoriteten fortsätter att dela med sig av lösenord till streamingtjänster

Majoriteten fortsätter att dela med sig av lösenord till streamingtjänster

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en färsk undersökning utförd av Novus på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget F-Secure fortsätter delning av lösenord till streamingtjänster (Netflix, Viaplay, HBO, CMore eller liknande) att öka.

Idag delar 61% av svenskarna lösenord till streamingtjänster med andra, vilket är en ökning med 8 procentenheter från år 2020.

Utvecklingen är oroande eftersom delning av lösenord medför en ökad säkerhetsrisk, då stulna lösenord är hårdvaluta bland cyberkriminella. Att risken är omfattande understryks också av att 58% av svenskarna använder samma, eller variationer av samma lösenord, till flera tjänster online.

I den senaste undersökningen ställdes även frågan om hur ofta lösenord uppdateras överlag. Resultaten visar att 3 av 10 (29%) byter lösenord minst en gång per år.

“Att lösenord inte byts så ofta är faktiskt inte någon fara, så länge lösenorden är unika och starka kan man ha dem länge. Att uppdatera lösenord idag handlar mer om ifall det finns en risk att de har läckt. Därför är detta med att dela lösenord med andra, samt att använda samma lösenord till olika tjänster online, ett riskfyllt beteende som kan leda till att din identitet och uppgifter kan hamna i händerna på cyberbrottslingar”, säger Mikael Herrala Sales Manager, Consumer, på F-Secure Sverige

Undersökningen tittade även på varifrån människor får inspiration när de skapar sina lösenord. Vanligaste alternativet är “slumpmässiga ord och siffror”, vilket 45% av de svarande använder. 15% använder namn på familjemedlemmar eller släktingar och 12% använder namn på husdjur som lösenord.

“Lösenord är en värdehandling och bör utformas för att vara omöjliga att hacka, något som gör att de kan vara komplicerade och svåra att både komma ihåg och komma på. Ett smart drag är att använda en slumpmässig lösenordsgenerator och en lösenordshanterare som fungerar sömlöst på alla dina enheter. Då har du löst infrastrukturen kring starka lösenord på ett hållbart sätt”, säger Mikael Herrala Sales Manager, Consumer, på F-Secure Sverige

Majoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänster

Det finns flera kostnadsfria lösenordsgeneratorer online. F-Secure lanserade tidigare i år en lösenordsgenerator för starka lösenord där användaren själv kan styra längd och specialtecken för att se till att det passar ändamålet.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar